Сякаш беше вчера

Спука се още един от балоните на Борисов

Вчера тихомълком правителството в оставка отмени конкурса за търсене на нефт и газ  в Черно море. Ето какво говореше Борисов през м. декември 2014 г., когато МС приема решението за обявяване на конкурс:

„Бойко Борисов: Колеги, тук искам да ви кажа, че това са най-смелите решения, които това правителство ще вземе. Това ви го гарантирам. Всичко друго е важно, но това е най-смелото решение.
България ще бъде износител на газ, а в два от тези блока днес, които пускаме – „Силистар“ и „Терес“, има и много големи находища на нефт. С една дума, България ще се превърне в конкурент по износа на газ, защото находищата са огромни. Факт е, че никой досега не си е позволявал да го прави, вие сте първото правителство, което го прави. Това е 100% диверсификация.
България ще изнася газ и тогава мога да гарантирам, дано сме живи да го видим – и евтино електричество, и евтино топло, и парно, евтина вода и огромен ръст на икономиката. Повярвайте ми, тогава ще дойде индустрията на Европа да стои тук, защото ще е близко до тази газ.
Затова искам да знаете, че с приемането на днешното решение се подлагаме на огромен натиск. Искам да знаете, че го правим с ясното съзнание, че не бъдещите, това поколение още (защото това в рамките на 4-5-6 години ще стане) ще се възползва от природните богатства на България.
…повтарям, огромни количества газ има. Във всички случаи поне за 30-40 години това, което й трябва на България. Хич да не продаваме – това, което ни трябва. България става производител.“ /из стенограма на заседанието на МС от 04.12.2014 г./

Ей такъв прекрасен свят ни нарисува Борисов в края на 2014 г., като не пропусна да разкаже, повтори и потрети себе си пред де що видя медии и микрофон като велик, смел, единствен и неповторим, дано някак се разсеем и забравим за същността му на кашкавал-политик по отношение на проекта „Южен поток“, а и не само на него. Разбира се, премиерът нищо не каза за това, че конкурсът за търсене на въглеводороди в „Терес“, обявяван и от първия му кабинет през 2012 г., приключи с фиаско. Нито една от компаниите, закупили документи за участие, не подаде оферта. И тогава бъднините, които ни очакваха, бяха не по-малко розови. В икономиката трябваше да се влее цял 1 млрд.евро. Но не би!

Вторият опит да забогатеем рязко, да се диверсифицираме на 100% и да се превърнем в ключов играч на нефто-газовия пазар отново се провали. Не всички са на загуба обаче. Политически фигури, сред които председателят на комисията по енергетика в парламента Делян Добрев, зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков и зам.-председателят на УС на „Булгартрансгаз“ Делян Димитров, обиколиха световните изложения по нефт и газ през 2015 г. От Лондон до Хюстън те рекламираха „Терес“, каквато задача имаха и посланиците ни. Според новоизлюпените ни „рекламни“ агенти интерес към черноморското находище проявили гиганти от ранга на „Бритиш петролеум“, „Статойл“, „Ексон Мобайл“, „Анадарко“. А Бойко Борисов лятото на 2015 г. от Варна обеща, че през февруари 2016 г. проучванията започват.

Ама не започнаха. И настана тишина. Защото нефто-газовите гиганти не подадоха оферти за „Терес“. Отново. Въпреки стабилността ни. Въпреки смешно ниския ни корпоративен данък. Въпреки африканското ниво на заплащане на труда в страната. Балонът на благоденствието, надут от Борисов, се спука. Вчера. Останаха парчета латекс и медийна тишина. Гарантирано от ГЕРБ.

Източник: http://www.duma.bg/node/138989

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter