Румен Радев: Моят призив е към всички граждани, които искат промяна

Ген. Радев, избирателите недвусмислено показаха, че искат промяна. Хората, които гласуват за Вас, очакват да бъдете силен лидер, макар и постът президент да има повече представителни и дипломатически функции. Как тълкувате очакванията на хората? От какво имат нужда те?

Впечатлението от обиколките ми е, че хората се задушават от усещането за несправедливост. Искат си достойнството. Това звучи абстрактно, но всъщност е дългогодишно натрупване, което угнетява. Бедни хора край границата ми казаха „свикнахме без пари, но Ви молим да ни върнете достойнството”. Това ме убеди, че българите не са се предали. Що се отнася до фигурата на президента, тя има немалки правомощия, стига човекът на поста да умее да казва „не”, да не се огъва под натиск отвън и да отстоява националния интерес. Победа в неделя ще бъде етап към оздравяването на политическия ни живот, който сега е под сянката на една партия-държава, а от това атрофират институциите.

Като военен пилот, Вие най-добре разбирате какво означава да се пази националната чест и достойнство. Считате ли, че българските политици успяват да пазят националното достойнство или често унижават нацията ни, най-вече с неграмотни действия, дори не толкова с компромиси… (компромисите са неизбежни, но неграмотността е непростима).

Ставало е вече дума, че българските политици предпочитат комфорта на йесмена. Той гарантира кариерна перспектива, одобрение отвън, а дава и удобно обяснение пред българите: така искат партньорите, така правим. Това е пагубно за страната. България трябва да се освободи от сателитния синдром, който е характерен за всички епохи, но в последните години стана особено унизителен. Това е и една от причините хората да чувстват достойнството си ограбено. Спомнете си естрадното самоубийство на българската дипломация на сцената на ООН преди месец, когато сами саботирахме кандидатурата на г-жа Бокова. Пример за безотговорно поведение беше и пропиляването на българските възможности в случая с „Южен поток”, който вече е „Турски поток”. Турция вече получи по-ниски цени на газа, а ние се превърнахме в енергийно кръгово кръстовище на Балканите, което всички потоци заобикалят. По-рано договарянето на българското членство в ЕС също бе съпроводено с ощетяващи компромиси, свързани със закриване на ядрени мощности и неудовлетворителни условия за българските агропроизводители. Примерите са прекалено много, уви.

Има хора, които са гласували за други кандидат-президенти, и които сега ще трябва да избират между Вас и г-жа Цачева. Бъдете откровен и се обърнете към хората, които няма да робуват на партийни пристрастия и секти, а ще гласуват наистина с разума си. Какво бихте им казали сега, защо да гласуват за Вас?

Моят призив е към всички граждани, които искат промяна. Които не приемат бедността, несправедливостта, административния рекет, разюзданата престъпност и картелите, каналджийството и телевизионните проповеди на днешната власт. Вашият глас, може да даде начало на оздравителния процес. Не давам празни обещания. Президентът няма правомощия да реши проблемите, но смяната в президентството е предусловие за всички промени, това е начинът да санкционирате властта и да дадете ход на демократичния процес.

Какъв ще бъде основният принцип, от който ще се водите в действията си, ако спечелите президентския пост?

Националният интерес, мирът, сигурността и благоденствието на хората.

Още от интервюто на Калина Андролова с ген. Румен Радев тук:

http://avtorski.pogled.info/article/79185/gen-rumen-radev-balgariya-tryabva-da-se-osvobodi-ot-satelitniya-sindrom

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter