Валерия Велева: Избирането на ген. Радев за президент е революция

ГЕРБ заболя от бацилите на авторитарните партии

Интервю на Десислава Пътева с Валерия Велева, журналист, главен редактор на Епицентър.бг

„Г-жо Велева, станахме свидетели на президентски избори, при които кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева беше разгромена. Според Вас каква е причината за нейната загуба от ген. Радев, който доскоро не беше добре познат на широката публика? 

Резултатите от втория тур на президентските избори показват няколко неща. Първо, това е силен наказателен вот персонално срещу Борисов и неговото управление. Второ, БСП успя да намери и да издигне най-адекватната фигура в този момент като отговор на обществените очаквания за промяна. Ходът беше рискован, но се оказа успешен. Трето, вотът показа стабилизация на БСП в лицето на Корнелия Нинова. Първо, тя игра ва банк, налагайки Радев в партията си. Второ, успя да занули Георги Първанов и Татяна Дончева като сериозни елементи в лявото пространство.

Хенри Кисинджър заяви, че гласуването за Тръмп е като революция в Щатите. Смятам, че гласуването за ген. Радев също е вид революция за България. За първи път от 26 години ние говорим за един обществен процес като за революция. Резултатът от този вот е цунами за цялата политическа класа. Той се фокусира в една личност, която обществото не припозна като омразен политик, а като алтернатива на тези, които обещаваха справедливост, възмездие, стабилност, работа и доходи, а ни доведоха до състояние да сме най-бедната страна в Европейския съюз. Това е вид морална и социална революция. Кандидатурата на ген. Радев беше най-удачно намерената, за да се противопостави на Борисов, който в този момент олицетворяваше цялото статукво на тези 26 години. Вотът показа каскада от грешки, които лично Бойко Борисов направи и които един ден ще бъдат изучавани в учебниците по политология.“

Цялото интервю вижте тук:

http://a-specto.bg/izbiraneto-na-gen-radev-za-prezident-e-revolyuciya/

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter