Любопитно и интересно

Проф. Христо Белоев вероятно ще бъде служебен министър на образованието

Новоизбраният президент Румен Радев ще заложи на академичната общност при съставянето на служебното правителство, което ще замени втория кабинет на Бойко Борисов. В стола на министъра на земеделието и храните ще седне проф. Христо Бозуков. Министерство на образованието ще бъде оглавено от проф. Христо Белоев, а министър на здравеопазването ще бъде Илко Семерджиев, научи “Икономист”.

Бъдещият министър на земеделието проф. Христо Бозуков започва научната си кариера в Института по тютюна и тютюневите изделия (ИТТИ) през 1984 г. Извървял е пътя от стажант-агроном до директор на научното звено, по време на кабинета “Орешарски” оглавява Селскостопанската академия.

Бъдещият министър на образованието проф. Христо Белоев е ректор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ от 27 ноември 2007 г. Той е роден на 15 август 1958 г. в Павликени. Средното си образование завършва през 1977 г. в Техникума по механизация на селското стопанство в града. През 1984 г. завършва висшето си образование във ВТУ „Ангел Кънчев“ – Русе, специалност „Селскостопанска техника“. През 2014 г. е избран за член-кореспондент на БАН.

Илко Семерджиев, който ще оглави министерство на здравеопазването, е бивш здравен министър от кабинета на Иван Костов и председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване. Д-р Семерджиев е първият директор и създател на Националната здравноосигурителна каса в България. Той е възстановил Българския лекарски съюз през 1989 г. и е бил негов зам.-председател в продължение на два мандата.

Източник:
Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter