Русенци: НЕ на повишаването на данък сгради!

Във вторник вечерта препълнената Зала № 1 в общината едва побра русенците, дошли да вземат участие в общественото обсъждане на исканото от кмета Стоилов 67% увеличение на данък недвижими имоти за граждани и фирми.

dni-vode6ti

Водещите на обсъждането – Пенчо Милков и Галин Григоров, председатели на групите съветници на БСП и „ВМРО-Глас народен“ в местния парламент зададоха тон за принципна дискусия, която да представи всички гледни точки по проблема.

В залата, освен граждани и представители на бизнеса, имаше и общински съветници от различни партии, в т. ч. председателя на групата на ГЕРБ г-н Бедрос Пехливанян.

dni-pylna-zala

Кметския екип на г-н Стоилов и той лично бяха решили да не уважат обсъждането. Сигурно са били заети да вдигат коледни наздравици някъде.

dni-1

Обсъждането продължи почти два часа. Десетки граждани поставиха много въпроси, които останаха без отговор от страна на отсъстващата общинска администрация.

Всички изказали се бяха категорично против това драстично и небивало досега увеличение на данък сгради.

Хората настояваха да се каже съвсем конкретно  за какво точно се искат тези пари. За кои точно нови проекти. Какво прави кметът за съкращаване разходите на администрацията, вместо да товари гражданите и фирмите с непосилен данък.

Изразена беше и готовност да се стартира подписка против предложението на кмета Пламен Стоилов.

Неприятно впечатление остави отсъствието на повечето русенски медии. Впрочем, не малка част бюджетни средства от данъците на русенци тази администрация отделя точно за „захранване“ на медиите, които да й осигуряват комфорт в общественото съзнание.

Гражданите настояха в четвъртък на сесията на общинския съвет гласуването да бъде поименно – за да се знае кои съветници точно и от кои партии са били против и кои са подкрепили исканото от кмета 67 % увеличение на данъка.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter