Русенски
ТАРАЛЕЖ

1 декември е Световният ден за борба със СПИН

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година той е под надслов „Глобална солидарност, гъвкави услуги“, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ).
Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве.
По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните лица през 2019 г. е 1,9 млн., а смъртните случаи са 690 000. Данните показват, че в световен мащаб близо 68 процента от инфектираните получават антиретровирусна терапия.

В България 98 на сто от хората с ХИВ/СПИН са включени на терапия, посочват от МЗ.
По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И през настоящата година близо 89 процента от новите случаи с ХИВ-инфекция са се инфектирали по сексуален път (46 на сто са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже, и близо 43 процента са лица с хетеросексуални контакти). От всички новорегистрирани близо 9 на сто са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Източник: БНР

https://bnr.bg/sofia/post/101382108/spin?fbclid=IwAR2jBVuQw8pnSRemsw6wghv50zv3MEjWqOT2ccZWx83KWQdz_2B6YJL7bAE
Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Пламен Рашев е новият областен председател на БСП Русе

Пламен Рашев бе избран за областен председател на социалистите от Област Русе. Той бе подкрепен единодушно от членовете на новия Областен съвет на БСП Русе, сформиран след преминалата през годината отчетно-изборна кампания в партията. Събранието прие предложението на Рашев заместник-председатели на съвета да бъдат Георги Големански от Сливо поле и Ивалинка Цанкова от Иваново.

„Чака ни много работа. Ще направя всичко възможно да има диалог и конструктивност в отношенията. Всяка една от общинските организации трябва да получава необходимото внимание, трябва да взаимодействат добре помежду си и всички да следваме общата цел, а именно затвърждаване на добрите позиции на БСП в някои общини и постигане на по-добри такива в други.“  Това каза Пламен Рашев на присъстващите.

В събранието участваха и тримата народни представители от Коалиция „БСП за България“ от Русенски избирателен район. Крум Зарков поздрави новоизбраното ръководство и се обърна към всички с думите: „Ключовата дума за постигнатите резултати през последните четири години е обединение. Нека, в този дух, да продължим за още по-добри резултати, работейки упорито на местно ниво и отстоявайки програмата на БСП на национално.“

Събранието се проведе при спазване на всички необходими противоепидемични мерки.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Младежкото обединение в БСП Русе организира акция по даряване на книги

Днес, 30.10.2020 г., Младежкото обединение в БСП Русе организира благотворителна акция по даряване на книги. Те дариха книги за училищните библиотеки в НУ „ Васил Априлов“- с. Хотанца и ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Семерджиево в навечерието на 1 Ноември – Деня на народните будители.

Младежите са избрали селата Хотанца и Семерджиево, за да подпомогнат библиотеки и предразположат учениците в по-малките населени места да четат повече книжни издания. В днешно време в интернет може да се намери всякакъв тип информация, дори и книги, но ценността е човек да се докосне до истинската магия на книгата.

Посрещнати радушно от директорите и на двете училища, младежите социалисти отдадоха заслужена чест на съвременните будителите и отправиха своите най-сърдечни пожелания за здраве и успехи към тях.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Русенски общински съветници и граждани посетиха предприятието „Линамар“

Общинските съветници и гражданите имаха възможност да направят обиколка в предприятието и да видят на място монтирането на технологичната линия за производство на леарски сърца, както и какви гаранции дава предприятието, за да се стигне до положителен резултат с инвестираните 14 млн. лв. в пречиствателни съоръжения.

Общинските съветници Биляна Кирова, Веселко Цветков, Дауд Ибрям,  Деана Тонева, Елисавета Досева, Иван Иванов и Пламен Рашев се срещнаха с ръководителя г-н Айбанез и експерти от предприятието

Основната идея беше да се проведе разговор за екологичните проблеми на Русе.

Източник: https://obs.ruse-bg.eu/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%b8%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82%d0%b3%d0%be/?fbclid=IwAR0BM0x81H-AdmUiDJEmeCJsW6Z1c27NnZ1YHThPYu9IUYKh9bkyJpfazAc

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Приемна на общинския съветник проф. Белоев

Партийните организации „Темида“, „Дянко Стефанов“ и „Димитър Благоев“ и русенци от район „Център“ поканиха общинския съветник от БСП, проф. Христо Белоев на среща.

На приемната с него гражданите поставиха следните въпроси и проблеми:

 • Състояние на  корабостроителницата в Русе – възможно ли е  търсене на инвеститори и последващо отваряне?
 • Състоянието на тротоарите и улиците зад Пантеона е незадоволително и опасно;
 • На ул. „Кирил Старцев“ се срутва къща – паметник на културата;
 • Кога ще бъде изградена канализация в кв. „Долапите“?
 • Подпорна стена – „Придунавски булевард“ – от дялан камък, към блоковете и Католическата църква – налага се 3 дървета да се махнат;
 • Очакваме Община Русе да полага повече усилия за икономическото развитие на града, за да върнем младите.

Професор Белоев отговори на част от поставените въпроси и се ангажира с последващ отговор на останалите.

Сподели:Share on Facebook

Facebook

0Tweet about this on Twitter

Twitter

Онлайн приемна за граждани

Групата общински съветници на Местна коалиция „БСП за България“ организира онлайн приемна за граждани. На въпроси на русенци ще отговаря общинският съветник Иван Иванов. Желаещите да споделят проблем могат да го направят на 18 февруари, четвъртък, от 16:00 до 18:00 часа, чрез Viber (+359 88 885 9509). За да може да бъде осъществен контакт, гражданите трябва да имат компютър или устройство с инсталирано приложение.

Въпроси, предложения и сигнали могат да се отправят и на e-mail адрес bsp.ruse@gmail.com.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

БСП Русе – готова с листата за народни представители

Икономист, земеделски производител и директорът на регионалната библиотеката са на челните места

            Областният съвет на БСП Русе изготви проект на листата за народни представители на Коалиция „БСП за България” за 19-ти МИР Русе. Припомняме, че за водач, от Националния съвет на БСП, бе определен Крум Зарков. За негов подгласник заседанието предложи Пламен Рашев, инженер икономист по образование и сфера на дейност, настоящ общински съветник и председател на ОбС и ОблС на БСП Русе. На трето място е Ивалинка Цанкова от Община Иваново, земеделски производител и председател на ОбС на БСП Иваново. За представител от гражданската квота, прие да се присъедини Теодора Евтимова – Директор на РБ „Любен Каравелов”. На петото място е досегашният народен представител Георги Стоилов. В листата на социалистите намериха място, инженери, икономисти, юристи, педагози, университетски преподаватели.  40 % от хората са до 40 години като най-младият кандидат е Нора Стоянова, икономист-финансист по образование и лидер на МО в БСП в Русе и областта.

            В цялост листата, за кандидати за народни представители в 45-то Народно събрание, която предлага за утърждаване Областният съвет на БСП Русе е следната:

 1. Крум Зарков
 2. Пламен Рашев
 3. Ивалинка Цанкова
 4. Теодора Евтимова
 5. Георги Стоилов
 6. Биляна Кирова
 7. Нора Стоянова
 8. Тодор Йорданов
 9. Милен Лазаров
 10. Мяна Досева
 11. Росен Миланов
 12. Любомир Владимиров
 13. Стефка Караколева
 14. Асен Ласонин
 15. Емил Георгиев
Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Онлайн приемна за граждани

Групата общински съветници на Местна коалиция „БСП за България“ организира онлайн приемна за граждани. На въпроси на русенци ще отговаря общинският съветник проф. Христо Белоев. Желаещите да споделят проблем могат да го направят на 11 февруари, четвъртък, от 16:00 до 18:00 часа, чрез Skype(hbeloev1); Viber или WhatsApp(+359887472153). За да може да бъде осъществен контакт, гражданите трябва да имат компютър или устройство с инсталирано приложение.

Въпроси, предложения и сигнали могат да се отправят и на e-mail адрес bsp.ruse@gmail.com.

  Местна коалиция БСП за България

/АБВ, Движение за радикална промяна „Българската пролет“, ПД „Социалдемократи“, БДЦ /

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Дилян Саманджиев: „Никой не може да ме убеди, че не заслужаваме част от таксата за преминаване на Дунавмост да постъпва в бюджета ни.“

Информация по заявление за достъп до обществена информацияс вх. NoЗДОИ-10/20.01.2021 г. предостави Агенция „Пътна инфраструктура“ на общинския съветник Дилян Саманджиев.

На основание Решение NoРД-ОИ-11/02.02.2021 г. се предоставя следната информация:

Приходите от такса за преминаване на пътни превозни средства по моста на р. Дунав в посока Русе –Гюргево, за посочения в заявлението период, са както следва:

 • 2016 г. –23 484 607 лв.;
 • 2017 г. –24 136 198 лв.;
 • 2018 г. –24 740 751 лв.;
 • 2019 г. –26 020 648 лв.

,,Както се вижда от цифрите печалбата от таксата изобщо не е малка. Няма да коментирам какво може да се направи с тези суми, то е ясно, че може да се направи много за нашият град. В рамките на един четири годишен мандат сумата е почти 100 млн. лева и, както се вижда от данни сумите, всяка година се нарастват. Защо Русе да няма право поне на част от таксата да постъпва в бюджета на Общината?

При положение,че се амортизира инфраструктурата на града,замърсява се въздуха,увеличава се риска от ПТП поради претоварен трафик около ,,Дунав мост‘‘ и накрая – нищо.

Защо ППС с русенска регистрация да не преминават безплатно през моста?

За да може да се стимулира русенският бизнес.

Според мен,може да стане част от таксата да постъпва в Общината, но се иска воля от страна на властимащите на национално ниво, но нещо волята липсва. То не е като да обикаляш с джипката. Аз като общински съветник съм задължен да покажа на русенската общественост, че в общинският бюджет не постъпва финансов ресурс от таксата и че всичко от таксата отива в София. Мен никой не може да ме убеди, че не заслужаваме част от таксата да постъпва в бюджета ни. Все пак не съм крепостен роб на София‘‘, коментира общинският съветник Дилян Саманджиев.

На практика, с постъпленията от българска и румънска страна за период от 10 години, може да се построи нов мост до стария.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Онлайн приемна за граждани

Групата общински съветници на Местна коалиция „БСП за България“ /АБВ, Движение за радикална промяна     „Българската пролет“, ПД „Социалдемократи“, БДЦ/ организира онлайн приемна за граждани. Тази седмица на въпроси на русенци ще отговаря общинският съветник Александър Неделчев. Желаещите да споделят проблем могат да го направят на 4 февруари, четвъртък, от 16:00 до 18:00 часа, чрез фейсбук месинджър https://www.facebook.com/messages/t/100002987054634 . За да може да бъде осъществен контакт, гражданите трябва да имат компютър или устройство с инсталирано приложение.

Въпроси, предложения и сигнали могат да се отправят и на e-mail адрес bsp.ruse@gmail.com.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Общинският съветник Иван Иванов: „Кой ще плаща за далаверите на ГЕРБ?”

„Популистко и, меко казано, некоректно е говоренето на общинските съветници от ГЕРБ по отношение заплатата на кмета.” – това каза Пламен Рашев от Местна коалиция „БСП за България“ /АБВ, ДРП „Българската пролет“, ПД „Социалдемократи“/, като коментар на дискусията на общинската сесия днес. Той подчерта, че за една община като Русе броят на дейностите и фукнкциите, големината на отговорностите, размерът на бюджета, важността на решенията, които лежат на раменете на кмета, са значими и мащабни. Г-н Рашев сподели мнение, че е нормално възнаграждението на градоначалника да е съответстващо на задълженията му, независимо от коя политическа сила е той. От изказванията, по време на заседанието, стана още ясно, че всъщност държавата е регулирала размера на това възнаграждение и е определила за община като Русе сумата да е 5600 лв, т.е. в момента дори се предлага по-ниско от този максимум. По закон тези пари се осигуряват от държавата, а не от бюджета на общината. От групата на МК „БСП за България” изразиха няколкократно мнение, че за да се очаква качествена работа и честно управление от кмета е необходимо и адекватно заплащане и единодушно подкрепиха внесеното предложение за увеличаване на неговата и заплатите на кметовете на населени места.

            По отношение на прочетената декларация от името на ГЕРБ, г-н Иванов от групата на МК „БСП за България” попита какво да прави настоящият кмет с наследеното кръгово кръстовище, което в момента пропада; кой ще носи отговорност за 8-те милиона лева финансови корекции, огромна част, от които за нарушения в обществени поръчки при провеждане на конкурси и търгове. Той зададе и въпроса: къде бяха съветниците на ГЕРБ при кражбата на общинско имущество за половин милион лева от контактната тролейбусна мрежа? „Неморално е да се изказват хора, които като бяха на власт не само, че не решаваха проблемите на Русе, а сега трябва всички русенци да плащаме за сериозни грешки и огромни пропуски.” , добави още Иван Иванов.

             „Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов.” тези думи на немския държавник Ото Фон Бисмарк, припомни г-н Пламен Рашев. „Впрочем кампанията вече започна, а тя в България е като на война, където явно всичко е позволено.”, завърши той.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Крум Зарков, БСП: Законодателна вахканалия е промяната на Закона за хазарта през Закона за извънредно положение

БСП се противопоставя на практиката, опорочаваща целия законодателен процес – да се прокарват през преходни и заключителни разпоредби неща, които нямат общо с първоначалния закон

„Какво е общото между провеждането на изборите и производствата за издаване на лиценз за хазартни игри?“, попита в парламента зам.-председателят на БСП Крум Зарков по повод промените, които управляващите правят в Закона за хазарта през Закона за извънредното положение.

„В продължение на години през този мандат се противопоставяме целенасочено и устремено на една практика, която опорочава целия законодателен процес – да се прокарват през преходни и заключителни разпоредби неща, които нямат общо с първоначалния закон“ , обобщи депутатът законодателното поведение на мнозинството в Народното събрание.

Той припомни, че през август беше закрита Държавната комисия за хазарта: „Всичко отиде към НАП. Имаше 6-месецен период, предвиден от това мнозинство, контролиращо това правителство, за да извърши нужното за т.н. „висящи производства“. Тук ни се предлага този срок да бъде удължен по закон с още 3 месеца. Дали това е необходимо или не, никой не може да каже, защото законът не е обсъждан. Дори да е имало проблеми, те са отдавна известни. Защо не са внесени по нормалния ред?”, остро постави въпроса Зарков, който е юрист по образование.

„Не мога да разбера, след като променихте Наказателния кодекс със Закона за корабоплаването, след като това стана национална и наднационална тема, доколкото беше отбелязана като лоша практика от европейските институции, като какво да го разглеждаме това предложение? Провокация спрямо опозицията ли е? Демонстрация на безнаказаност, безочие, на какво е?”, не спести и други щекотливи въпроси социалистът.

„Най-вероятно се опитвате да помогнете на администрацията. Може да се опитвате да помогнете на някой, чакащ лиценз. Може да се опитвате също така да удължите този срок по причини, негодни за казване. Никой не може да каже, тъй като няма една дума писмени мотиви”, остро критикува Зарков.

Той обърна внимание, че гласуването на този текст по този начин – на едно четене, и изпращането му за обнародване е противоконституционно.

 „Не е пресилено да се каже, че това е пълна законодателна вакханалия, което има огромно отражение върху качеството на законопроектите и върху устойчивата правна рамка. Оттеглете това предложение. Направете го по каналния ред и имайте доблестта да го защитите. Ние сме тук като опозиция – за да не позволим на нищо такова да мине тихомълком. Бъдете готови да се изправете в дебат за това, което мислите, че е необходимо“, категоричен бе Зарков.

Линк към новината на официалния сайт на БСП:

https://bsp.bg/news/view/19197-krum_zarkov_bsp__zakonodatelna_vakhanaliya_e_promyanata_na_zakona_za_hazarta_prez_zakona_za_izvynrednoto_polojenie.html
Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Онлайн приемни за граждани

Групата общински съветници на Местна коалиция „БСП за България“ продължава с онлайн приемни за граждани. Тази седмица на въпроси на русенци ще отговаря общинският съветник Диана Ласонина. Желаещите да споделят проблем могат да го направят на 14 януари, четвъртък, от 16:00 до 18:00 часа, посредством Skype (diana_il1) или Viber (+359883598899). За да може да бъде осъществен контакт, гражданите трябва да имат компютър или устройство с инсталирано едно от двете приложения. Въпроси, предложения и сигнали могат да се отправят и на e-mail адрес bsp.ruse@gmail.com

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Съветниците от МК “БСП за България” зарадваха децата от Центровете от семеен тип

Общинските съветници от МК БСП за България /АБВ, ДРП „Българската пролет“, ПД Социалдемократи, БДЦ/ и младежи социалисти изненадаха децата в Общинските центрове за настаняване от семеен тип, като им занесоха елхички, коледна украса и подаръци.“Желаем на всички тях, както и на всички, работещи в защитените жилища, крепко здраве, щастие и позитивни емоционални мигове“, заявяват общинските съветници и младите социалисти.

Това е поредната акция в подкрепа на уязвими групи и хора в нужда, след като съвсем наскоро съветниците и младежите дариха печка на най-възрастния жител на село Басарбово, останал без покъщнина след пожар.

Източник:Русе Медиа

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter