Русенски
Русенски таралеж | Новини и анализи

1 декември е Световният ден за борба със СПИН

За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година той е под надслов „Глобална солидарност, гъвкави услуги“, съобщават от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ).
Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото здраве.
По данни на СЗО близо 38 млн. души в света живеят с ХИВ/СПИН, като броят на новоинфектираните лица през 2019 г. е 1,9 млн., а смъртните случаи са 690 000. Данните показват, че в световен мащаб близо 68 процента от инфектираните получават антиретровирусна терапия.

В България 98 на сто от хората с ХИВ/СПИН са включени на терапия, посочват от МЗ.
По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И през настоящата година близо 89 процента от новите случаи с ХИВ-инфекция са се инфектирали по сексуален път (46 на сто са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже, и близо 43 процента са лица с хетеросексуални контакти). От всички новорегистрирани близо 9 на сто са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

Източник: БНР

https://bnr.bg/sofia/post/101382108/spin?fbclid=IwAR2jBVuQw8pnSRemsw6wghv50zv3MEjWqOT2ccZWx83KWQdz_2B6YJL7bAE
Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Пламен Рашев е новият областен председател на БСП Русе

Пламен Рашев бе избран за областен председател на социалистите от Област Русе. Той бе подкрепен единодушно от членовете на новия Областен съвет на БСП Русе, сформиран след преминалата през годината отчетно-изборна кампания в партията. Събранието прие предложението на Рашев заместник-председатели на съвета да бъдат Георги Големански от Сливо поле и Ивалинка Цанкова от Иваново.

„Чака ни много работа. Ще направя всичко възможно да има диалог и конструктивност в отношенията. Всяка една от общинските организации трябва да получава необходимото внимание, трябва да взаимодействат добре помежду си и всички да следваме общата цел, а именно затвърждаване на добрите позиции на БСП в някои общини и постигане на по-добри такива в други.“  Това каза Пламен Рашев на присъстващите.

В събранието участваха и тримата народни представители от Коалиция „БСП за България“ от Русенски избирателен район. Крум Зарков поздрави новоизбраното ръководство и се обърна към всички с думите: „Ключовата дума за постигнатите резултати през последните четири години е обединение. Нека, в този дух, да продължим за още по-добри резултати, работейки упорито на местно ниво и отстоявайки програмата на БСП на национално.“

Събранието се проведе при спазване на всички необходими противоепидемични мерки.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Младежкото обединение в БСП Русе организира акция по даряване на книги

Днес, 30.10.2020 г., Младежкото обединение в БСП Русе организира благотворителна акция по даряване на книги. Те дариха книги за училищните библиотеки в НУ „ Васил Априлов“- с. Хотанца и ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Семерджиево в навечерието на 1 Ноември – Деня на народните будители.

Младежите са избрали селата Хотанца и Семерджиево, за да подпомогнат библиотеки и предразположат учениците в по-малките населени места да четат повече книжни издания. В днешно време в интернет може да се намери всякакъв тип информация, дори и книги, но ценността е човек да се докосне до истинската магия на книгата.

Посрещнати радушно от директорите и на двете училища, младежите социалисти отдадоха заслужена чест на съвременните будителите и отправиха своите най-сърдечни пожелания за здраве и успехи към тях.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Русенски общински съветници и граждани посетиха предприятието „Линамар“

Общинските съветници и гражданите имаха възможност да направят обиколка в предприятието и да видят на място монтирането на технологичната линия за производство на леарски сърца, както и какви гаранции дава предприятието, за да се стигне до положителен резултат с инвестираните 14 млн. лв. в пречиствателни съоръжения.

Общинските съветници Биляна Кирова, Веселко Цветков, Дауд Ибрям,  Деана Тонева, Елисавета Досева, Иван Иванов и Пламен Рашев се срещнаха с ръководителя г-н Айбанез и експерти от предприятието

Основната идея беше да се проведе разговор за екологичните проблеми на Русе.

Източник: https://obs.ruse-bg.eu/%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b8%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%81%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%bd%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%be%d1%82-%d0%ba%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%b8%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%be%d1%82%d0%b3%d0%be/?fbclid=IwAR0BM0x81H-AdmUiDJEmeCJsW6Z1c27NnZ1YHThPYu9IUYKh9bkyJpfazAc

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Приемна на общинския съветник проф. Белоев

Партийните организации „Темида“, „Дянко Стефанов“ и „Димитър Благоев“ и русенци от район „Център“ поканиха общинския съветник от БСП, проф. Христо Белоев на среща.

На приемната с него гражданите поставиха следните въпроси и проблеми:

 • Състояние на  корабостроителницата в Русе – възможно ли е  търсене на инвеститори и последващо отваряне?
 • Състоянието на тротоарите и улиците зад Пантеона е незадоволително и опасно;
 • На ул. „Кирил Старцев“ се срутва къща – паметник на културата;
 • Кога ще бъде изградена канализация в кв. „Долапите“?
 • Подпорна стена – „Придунавски булевард“ – от дялан камък, към блоковете и Католическата църква – налага се 3 дървета да се махнат;
 • Очакваме Община Русе да полага повече усилия за икономическото развитие на града, за да върнем младите.

Професор Белоев отговори на част от поставените въпроси и се ангажира с последващ отговор на останалите.

Сподели:Share on Facebook

Facebook

0Tweet about this on Twitter

Twitter

Иван Иванов, БСП: Целта на БСП е модерно земеделие, което да осигурява добра жизнена среда и социален стандарт в селските райони

Работна среща със земеделски производители, животновъди, арендатори и собственици на земя от русенския регион проведоха водачът на листата за народни представители на БСП в Русе, Иван Иванов и Ивалинка Цанкова, втора в листата. Присъстваха още председателят на Областния съвет на БСП – Русе Тодор Йорданов и други кандидати от листата на левицата.

Засегнати бяха редица проблеми, пред които са изправени представителите на сектора, както и актуални теми, свързани с дейността на земеделците.

Иван Иванов заяви, че сектор „Земеделие” е сред акцентите в програмата на Българската социалистическа партия, като целта е изграждане на модерно земеделие, което да осигурява добра жизнена среда и социален стандарт в селските райони. Той подчерта, че фокусът на политиките, заложени от управлението на левицата, е насочен към превръщането на българския дребен и среден земеделски производител в конкурентен на своя европейски колега, с продукция намираща 100 % реализация и у нас, и на международните пазари.

„В БСП сме категорични, че земеделието има нужда от цялостен пакет от мерки за защита на собствеността и ефективно стопанисване на земята. Целта ни е да формираме ефективни производствени структури и да подпомагаме сдруженията и кооперациите като база за развитие на средните и дребните производители”, каза социалистът.

„Предлагаме да се подпомага производството на храни за местна консумация чрез стимулиране на биологичното земеделие, „късите вериги на доставка” (т.е. отпадане на много прекупвачи) и чрез програми, насърчаващи купуването на продукти, произведени в България.

Ще предложим политики за подпомагане на малките и средните земеделски стопанства, в т.ч. балансирана Обща селскостопанска политика, адекватна финансова и пазарна подкрепа за малките и средните земеделски стопанства, както и за чувствителните сектори в земеделието”, допълни Иванов.

Той сподели, че прилагането на Общата селскостопанска политика през изминалия 10-годишен период не е постигнала своите цели за социална и екологична устойчивост. „Тя не подкрепи достатъчно средните и малките земеделски стопанства и няма индикации, че директните плащания са били насочени към фермерите, които най-много се нуждаят от тях”, коментира кандидатът.

Иванов заяви още, че земеделието е не само производство на храни, но и фактор за развитие на територията и съществен елемент на националната и хранителната сигурност на България и подчерта, че секторът е от изключително значима роля за опазване на околната среда. Той изтъкна, че българските социалисти ще настояват за балансирано развитие на отрасъла чрез насърчаване на производството на различни култури и отглеждане на животни, както и повишаване делът на добавената му стойност, също и за подкрепа на зеленчукопроизводството, овощарството, биоземеделието и животновъдството.

От своя страна земеделците изтъкнаха, че оценяват високо помощите, които държавата е подсигурила за сектора в последното редовно правителство и изразиха надежда БСП да участва отново в държавното управление.

В заключение Иванов подчерта, че Българската социалистическа партия винаги е била разумната, стабилна и мъдра сила в обществено – политическия живот на страната. „Това е партията, която системно и последователно е отстоявала демократичните ценности, защитата на правата на българските граждани, както и техният социален статус и доходи.

БСП е била непримирим и основен противник на авторитарния модел на управление на ГЕРБ и движеща сила за настъпилите през последната година реформи в икономиката, индустрията, политиката по доходите и закрилата на децата и младите семейства.През последните години България и светът са изправени пред поредица от кризи, които влияят и върху политиката, и върху живота на гражданите. Войната в Украйна и ескалацията на напрежението по тази линия доведе до икономическа и енергийна криза, които в последствие доведоха и до политическа, а скоро ще породят и продоволствена такава. На този фон за България  е все по-важно да има предвидимост и последователност в управлението, както и  парламент, и редовно избрано правителство.”

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Магистралата Русе-Бяла – национален обект /стенограма на т.24 от последното заседание на МС/

Проект на Решение за определяне на обект „Автомагистрала „Русе-Велико Търново“, който ще бъде изграден на територията на Република България, за обект с национално значение и за национален обект.

ГЪЛЪБ ДОНЕВ: Внася министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Заповядайте, министър Шишков.

ИВАН ШИШКОВ: Благодаря, господин министър-председател.

Трасето на автомагистрала „Русе – Велико Търново“ е част от основната трансевропейска транспортна мрежа – Паневропейския транспортен коридор ІХ. Предвидено е автомагистралата да свързва Рейнско-Дунавски и Ориент/Източно Средиземноморски трансевропейски транспортни коридори в направление север-юг, след продължението до гр. Свиленград. Изграждането й ще облекчи изключително транспортния поток и ще доведе до рязко намаляване на пътно транспортните произшествия по съществуващия път І-5. Това прави обекта и с важно европейско значение, осигурявайки свързаност на редица европейски страни.

Определянето на обект Автомагистрала „Русе – Велико Търново“ за национален обект ще даде възможност за ползване облекченията в процедурата за отчуждаване на имоти – частна собственост. Същевременно с това обявяването на републиканския път за обект с национално значение ще ускори процедурите по одобряване на инвестиционните проекти, издаването на разрешения за строеж и влизането им в сила.

Ползите от изграждането на автомагистрала „Русе – Велико Търново“ надхвърлят рамките на областите Русе и Велико Търново, и имат съществено значение за развитието на всички области от Северен, Централен и Североизточен район на Република България.

ГЪЛЪБ ДОНЕВ: Благодаря на министър Шишков.

Въпроси? Бележки? Коментари?

Заповядайте, министър Зарков.

КРУМ ЗАРКОВ: Уважаеми господин министър-председател, уважаеми колеги, уважаеми господин Шишков, в подкрепа на предложеното Решение си позволявам още един коментар.

Плюс това, което казвате за икономическото и социално значение на този път се намира и най-смъртоносната отсечка в България, т.е. отсечката Русе – Бяла. Т.е. всяко едно решение на Министерски съвет, което ускорява строежа на този път е решение, което се измерва, в освен всичко друго, в човешки животи, буквално.

ГЪЛЪБ ДОНЕВ: Благодаря на министър Зарков.

Вицепремиерът Алексиев, заповядайте.

ХРИСТО АЛЕКСИЕВ: Благодаря, господин премиер.

Само да кажа, че напълно подкрепям това решение, защото като цяло това ще ускори изпълнението на проекта, а той е приоритетен и по новата Оперативна програма „Транспортна свързаност“. Настоящият акт ще спомогне за неговата по-бърза реализация.

Благодаря.

ИВАН ШИШКОВ: Благодаря.

Само да допълня, че в момента имаме и готов подробен устройствен план, който най-вероятно другата седмица ще го одобря и ще издам заповед за одобряването, точно на отсечката Русе – Бяла и входа на Бяла.

ГЪЛЪБ ДОНЕВ: Благодаря.

Министър Демерджиев, заповядайте.

ИВАН ДЕМЕРДЖИЕВ: Също подкрепям проекта. Всъщност, намирам го за част от усилията, които полагаме заедно с Министерство на транспорта и с Министерство на регионалното развитие и благоустройството за оптимизиране на трафика от южната ни към северната ни граница. Всъщност, това е един сериозен проблем. Този трафик нараства, при това нараства трайно с по около 20 процента, годишно. Едно такова Решение е изключително ефикасно и би било полезно за справянето с този сериозен проблем.

Благодаря.

ГЪЛЪБ ДОНЕВ: Министър Меджидиев, заповядайте.

АСЕН МЕДЖИДИЕВ: Министерство на здравеопазването също подкрепя този проект.

Искам да кажа само, че при предишния състав на Министерство на здравеопазването е отказано съгласуване на проекта. След като разгледахме документите ние го съгласувахме сега, в понеделник. Просто искам да вметна, че предишния състав е отказал съгласуване на проекта.

Благодаря ви.

ГЪЛЪБ ДОНЕВ: Благодаря.

Други?

Заповядайте, министър Тодоров.

ГЕОРГИ ТОДОРОВ: Изцяло подкрепям подхода, който предлага министър Шишков. Актът е последица от хода. Страхотно.

Благодаря.

ГЪЛЪБ ДОНЕВ: Министър Димитров.

ИЛИН ДИМИТРОВ: И аз да довърша.

В туризма обичаме свързаността и пътищата, а това е правилното решение.

Подкрепяме с две ръце.

Благодаря.

ГЪЛЪБ ДОНЕВ: Благодаря на всички за положителните коментари по проекта на Решение.

Приема се.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Иван Иванов се срещна с членове на Съюза на пенсионерите

Кандидатът за народен представител и водач на листата на левицата в Русе, Иван Иванов, се срещна с представители на Съюза на пенсионерите в крайдунавския град. Заедно с него на разговора присъстваха Биляна Иванова и Искра Иванова – кандидати за народни представители от БСП.

В навечерието на предсрочните парламентарни избори членовете на най-голямата и многочислена организация на граждани от Русе и региона насочиха вниманието към проблемите на възрастните хора, като на първо място изразиха своята благодарност към народните представители от 47 НС за гласуваните и приети законодателни решения в областта на социалната политика и по-специално за чувствителното повишаване на пенсиите.

В тази връзка Иван Иванов заяви, че фокусът в работата на българските социалисти винаги е бил обърнат към социалната политика и особено към социално уязвимите групи от населението, към които спадат и пенсионерите. Той сподели, че БСП поставя сериозен акцент върху подобряване на качеството на техния живот и израз на това е постигнатото увеличение на пенсиите.

„ За краткото ни участие в управлението увеличихме пенсиите: от декември 2021 г. с 12,8%, от юли 2022 г. с 26%. Увеличихме минималната пенсия от 370 лв. на 467 лв. Повишихме средния размер на пенсиите, който достигна 669 лв. Увеличихме размера на социалната пенсия за старост от 170 лв. на 247 лв. Но остава още една важна стъпка – преизчисляване на пенсиите от 1 октомври 2022 г. – ангажимент, който сме поели към българските пенсионери”, изтъкна социалистът.

„Истина е, че всичко, постигнато в последните 7 месеца в социалната сфера е изцяло дело на парламентарната група и на министрите от БСП, въпреки, че някои наши партньори в кабинета се опитват да си припишат тези заслуги”, каза още Иванов.

Той подчерта, че е много важно в следващите месеци да се предприемат следните важни стъпки: да се гарантират доходите на населението, да се замрази цената на газа и да се компенсират увеличените цени на електричеството. На този фон е все по-важно да има предвидимост и последователност в управлението на страната, а за това е нужен парламент, както и редовно избрано правителство.

Кандидатът за народен представител изрази увереност, че и в следващото Народно събрание   Българската социалистическа партия ще бъде гарант за сигурност, за стабилност и за спокойствие, защото това е партията, която системно и последователно е отстоявала демократичните ценности, защитата на правата на българските граждани, както и техния социален статус и доходи. БСП е движещата сила за настъпилите през последната година реформи в икономиката, индустрията, политиката по доходите и закрилата на децата и младите семейства.В хода на срещата социалистите запознаха присъстващите със стратегическите приоритети, залегнали в платформата на БСП, както и бяха обсъдени редица обществено значими проблеми.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Водачът на листата на БСП в Русе, Иван Иванов, откри нов офис на левицата в Бяла

Водачът на листата на Коалиция БСП за България в Русе, Иван Иванов, присъства на откриването на нов офис на социалистическата партия в гр. Бяла. Той беше придружен от Ивалинка Цанкова и Нора Стоянова – кандидати за народни представители на левицата в крайдунавския град, и от председателя на Областния съвет на БСП-Русе, Тодор Йорданов.

Пред събралите се активисти на партията Иванов заяви: „Само за 7 месеца в управлението на страната ние, българските социалисти, успяхме да реализираме голяма част от целите, заложени в нашата програма. Да, направихме много, но и много остава. Затова е важно този процес да продължи. Ние сме партия с над 130-годишна история, били сме и в управление, и в опозиция, но винаги сме оставали разумната, стабилна и мъдра сила в обществено-политическия живот на страната.”

„ Аз вярвам, че на изборите на 2 октомври БСП ще постигне много по-висок резултат, отколкото този, който социологическите агенции лансират в общественото пространство с една, единствена цел,  да бъдат обезверени хората и да се откажат от правото си на глас”, каза още Иванов. Той призова присъстващите да бъдат активни в изборния ден и да упражнят своя вот, защото в момент на икономическа и политическа криза страната ни повече от всякога има нужда от парламент, както и от редовно избрано правителство.

В заключение кандидатът за народен представител благодари на социалистите от Бяла за всеотдайния труд, с който отстояват принципите на Българската социалистическа партия и пожела на местната структура на добър час в новото работно пространство.По-късно Иван Иванов се срещна и разговаря с жителите на Бяла, които споделиха с него редица проблеми, пред които е изправен градът.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Иван Иванов: Българското правителство показа за пръв път в последните 30 години, че земеделието е приоритет за изпълнителната власт.

Водачът на листата за народни представителни на Българската социалистическа партия в Русе, Иван Иванов, се срещна с председателя и членовете на Управителния съвет на Съюза на Дунавските овощари.

По време на разговора бизнесмените изразиха своето одобрение от осигуреното секторно подпомагане в периода на действие на последния редовен кабинет на страната.

От своя страна Иван Иванов заяви, че в качеството си на министър на земеделието в правителството на Кирил Петков заедно с екипа си, е работил активно, за да бъдат постигнати високи резултати на сътрудничество със земеделците и е удовлетворен от резултатите.

„Заедно с българските земеделски производители успяхме да постигнем повече, отколкото е направено досега за сектора”, заяви Иванов и подчерта, че са били осигурени безпрецедентните 3,4 млрд. лв. за българските земеделци до края на 2022 г.

Той посочи, че в дейността на Министерството на земеделието е трябвало да бъдат постигнати няколко основни цели, сред които осигуряване на продоволствената сигурност на страната и подпомагане на българските земеделци, така че те да бъдат конкурентноспособни и да произвеждат качествена продукция с висока добавена стойност на достъпна цена. „Българското правителство показа за пръв път в последните 30 години, че земеделието е приоритет за изпълнителната власт. За това свидетелства големия размер национални средства, насочени към сектора”, заяви Иванов. Той изтъкна, че по време на целия мандат на правителството ръководството на Министерство на земеделието е показало с всички свои действия, че изпълнява поетите ангажименти за подпомагане на сектор „Земеделие”, така че той да бъде не само конкурентноспособен и модерно развиващ се, но и че екипът на Министерството работи съвместно с българските земеделци и в защита на техните интереси.

„Благодарение на усилията на експертите на Министерството и на ДФЗ, разплатените средства за 7-те месеца активна работа на правителството, са близо 96 млн. лв., с които са подпомогнати над 20 хиляди стопани. За сравнение, за същия период на 2021 г. са били изплатени 82 млн. лв., с които са подпомогнати 18 хиляди стопанства”, коментира социалистът.

Иванов информира, че в рамките на мандата му като министър на земеделието, Министерството е разработило и механизми за справяне с последствията от Ковид кризата, като общия ресурс, осигурен на земеделските стопани е 143,5 млн. лв. за първото полугодие на 2022 г.

При кризисната мярка за овладяване на последиците от войната в Украйна са договорени 20 млн. лв. европейска помощ и е осигурено 200% държавно съфинансиране.

„Това, което постигнахме, е необратим процес. Летвата вече е високо вдигната и всеки в това министерство трябва да гони тези високи нива на подпомагане на земеделските стопани”, обобщи Иванов. Той сподели, че Българската социалистическа партия се ангажира в следващия парламент да предложи и да подкрепи в бюджет 2023 допълнително подпомагане за земеделците в не по-малък размер от осигуреното за 2022 г.В хода на срещата бяха обсъдени теми, касаещи дейността на производителите на плодове в региона, както и проблемите, пред които бизнесът е изправен.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Корнелия Нинова в Русе: „Каквото обещавахме в опозиция, го свършихме.“

Корнелия Нинова в Русе: И в следващото Народно събрание Българската социалистическа партия ще бъде гарант за сигурност, за стабилност, за спокойствие, за аргументираност, за познание и професионализъм.

Лидерът на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова посети Русе, за да се срещне с членове, симпатизанти и привърженици на партията в крайдунавския град. Заедно с нея на събитието присъстваха още водачът Иван Иванов и всички кандидати за народни представители от листата на левицата в Русе, председателят на Областния съвет на БСП-Русе Тодор Йорданов и кметът на Община Русе Пенчо Милков.


„Пред избори сме отново. Четвърти път за съвсем кратко време и то избори в много тежка ситуация на кризи, натрупани една върху друга. Първо беше Ковид кризата, дойдоха икономическата, енергийната, социалната, войната със всички последици. Не сме имали такова струпване на кризи в най-новата българска история. И точно в този момент на нас, българските социалисти се падна да участваме в управлението. Да взимаме важни решения. Но това управление днес ни дава самочувствие да застанем пред вас открито, с лицето си и да кажем: „По време на това управление не ви предадохме, не ви излъгахме. Каквото обещавахме в опозиция, го свършихме.” , заяви Корнелия Нинова пред десетките присъстващи в зала „Европа” на Доходно здание.

„Нашите ресори бяха икономика, социална политика, земеделие и туризъм. За пръв път откакто сме членове на Европейския съюз Европейската статистическа агенция отчете в края на месец юли, че за тези първи 6 месеца България е на първо място в Европа по промишлено производство и по индустриален растеж. Думите промишленост, индустрия бяха позабравени, като че ли в последните години. А това е движещата сила на всички други политики, защото трябва да има производство и икономика, за да има пари за пенсии, за болници, за училища, за млади хора. Постигнахме 4-то място в Европа по ръст на Брутния вътрешен продукт, т.е. ние стабилизирахме икономиката. Но ще добавя и още нещо – то е повече партийно, идеологическо – ние доказахме на практика думите ни от години, че неолибералният модел е изчерпан, че не може всичко да се оставя на свободата на пазара, защото там големите, при нелоялна конкуренция, унищожават малките. Доказахме, че държавата трябва да се намеси и да има своята роля в ключови сектори от обществения живот. Е, това стана. Защото държавата застана в икономиката до фирмите и ги подкрепи за скъпия ток през зимата с 250 лева на мегаватчаса, като по този начин спасихме промишлеността – да не фалира и да не се увеличава безработицата. Държавата застана до всяко семейство и по искане на Българската социалистическа партия замразихме цените на тока за домакинствата през зимата, т. нар. мораториум. Ето това е истинската роля на държавата, която се грижи и за икономиката, и за хората”, сподели още лидерът на социалистите.

„ Да, днес много партии си приписват заслугите на БСП от това управление. Не се сърдим. Това е още едно признание, че сме си свършили работата. Защото втората част от нашата силна политика в това правителство беше социалната политика”, каза Нинова и допълни, че по искане на Българската социалистическа партия и в изпълнение на нейната програма, 22 милиарда лева са били отделени от бюджета за социални политики.

„Осигурихме безплатни детски градини и ясли; увеличихме размера на майчинството през втората година от 650 лв. на 710 лв.; увеличихме детските надбавки; постигнахме 600 лв. необлагаем минимум за първо дете и 1200 лв. за второ, ако младите семейства работят”, уточни Нинова. Тя подчерта, че при тяхното участие в управлението са били увеличени пенсиите, минималната работна заплата и стойността на ваучерите за храна на работещите.

„Казваме какво свършихме, но остана много несвършено. Знаем тревогите на народа си. Знаем каква е инфлацията. Знаем как хвърчат цените и колко се обезценяват доходите. Затова тази политика, която провеждахме досега, трябва да продължи – в следващия парламент и в следващото правителство. Защото в тези трудни времена правителство без лява партия няма да отговори на очакванията на народа. Участието на лява социална партия в правителство е гаранция за провеждане на социална политика, гаранция е, че ще има социален стълб, какъвто бяхме досега”, допълни председателят на левицата и сподели още, че социалистите настояват за замразяване на цените, компенсация на фирмите, за да се спаси икономиката и мощна социална подкрепа на домакинствата. В продължение на социалната си програма те ще работят за осигуряване на безплатни учебници за деца до 12-ти клас; безплатни лекарства за деца до 14 години; преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, както и увеличаване на вдовишките добавки на 30%.

„Но каквото и да правим в тези кризи те могат да бъдат овладяни трайно и нещата в света да се оправят само с приключване на войната в Украйна, коментира Нинова. Ние сме за решаване по мирен път на конфликта, за дипломатически преговори, за диалог и разговори и за възстановяване на отношенията с Русия.”

В заключение лидерът на социалистите заяви: „Най-голямото предизвикателство пред нас ще бъде съставянето на редовно, стабилно, трайно правителство след 2 октомври, с ясна програма и ясни приоритети. Това ще изисква високо ниво на отговорност и на държавническо мислене. Разбира се това не означава безпринципни съюзи за власт. Но означава трайно политическо поведение за стабилна, сигурна и социална държава, за каквато ние настояваме. Нашето ограничение е едно – коалиция с модела ГЕРБ за БСП е неприемлива. Аз съм убедена, че правителство ще има. Въпросът е: Какво? Това зависи от всички нас. Дали ще се върне старото, срещу което ние, българските социалисти се борим от седем години или ще продължим да слагаме основите на правова държава, на ред, на правила, за да има социална политика и стабилна икономика. Това е изборът. И той е в ръцете на българските граждани.

Ние заставаме с достойнство, че знаем как да продължим. Ние сме партия с опит. Били сме и в опозиция, и в управлението. Ние знаем какво е трайно законодателство. Знаем как трябва да се направи. И затова и в следващото Народно събрание ще бъдем такива: гарант за сигурност, за стабилност, за спокойствие, за аргументираност, за познание и професионализъм.

Изправени сме пред големи предизвикателства. Време е за смели хора, решителни, можещи, хора, които са отговорни единствено пред националния български интерес. И ние сме точно такива.”

В обръщение към русенските социалисти водачът на листата за народни представители Иван Иванов изтъкна, че в условията на толкова много предизвикателства, мисията на БСП е да върне доверието към институциите. Той изрази убедеността си, че и в новия парламент българските социалисти ще бъдат онази конструктивна сила, която ще направи всичко по силите си, за да има редовен кабинет и правителство, което да преведе българските граждани през трудностите, пред които е изправена държавата.

Подкрепата си за кандидатите на левицата в Русе изрази и кметът на града Пенчо Милков, който призова гражданите да подкрепят с гласа си социалистите – политиците, които с всички свои действия защитават интересите на трудовите хора.

От своя страна председателят на Областния съвет на БСП в Русе Тодор Йорданов подчерта, че всички кандидати на партията в крайдунавския град са хора с умения, опит, експертиза и знания, които са достойни за доверието на съгражданите си.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Иван Иванов: Влизаме в тези избори като партия, която е управлявала и с открито лице заставаме пред хората.

Днес водачът на листата на коалиция БСП за България в Русе, Иван Иванов, се срещна с членове на пенсионерски клуб „Надежда” в града. Присъстваха председателят на Областния съвет на БСП в крайдунавския град Тодор Йорданов и Мариан Савов – кандидат за народен представител от листата на левицата.

В обръщението си към присъстващите Иван Иванов заяви: „С открито лице заставаме пред хората и можем да кажем, че само за 7 месеца в управлението постигнахме много – стабилизирахме икономиката, увеличихме минималната работна заплата, увеличихме пенсиите, осигурихме безплатни детски градини и ясли, увеличихме размера на майчинството през втората година, компенсирахме фирмите за цените на тока, подпомогнахме земеделците. Чрез съгласуваното сваляне на правителството от ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане, бяха прекъснати тези изключително важни процеси, които след изборите на 2 октомври трябва да продължим.

Разбираме, че има натрупана значителна умора в българските граждани от продължаващите вече няколко поредни избора, от това, че хората бяха лъгани не един път. Затова е толкова важно на този вот да избираме разумно, за да продължим промяната в България, подреждането на държавата и скъсването със задкулисието.

За нас, българските социалисти, най-важни са икономиката и социалната политика. И в следващото управление ние ще бъдем гарант за социалната стабилност, от която се нуждае цялата страна и заявяваме, че политиката с грижа за народа ще продължи.”

Иванов сподели още: „Вие видяхте, че има достатъчно обществен ресурс и ние успяхме да насочим средствата, които 12 години бяха отнемани от хората, за увеличаване на доходите на населението. Този процес трябва да продължи, за да могат гражданите да посрещнат икономическите предизвикателства на трудната зима, която предстои. Ето защо е много важно в следващия парламент да има работещо мнозинство.”

По отношение на външната политика Иванов уточни: „В условията на война, БСП винаги е на страната на мира и братята славяни. Ние заемаме позицията, че войната в Украйна час по-скоро трябва да приключи по дипломатичен път, без намеса на външни сили, без да се нарушават нормалните отношения с Руската федерация. За това отново БСП може да бъде гарант.”

„Днес и сега моментът е преломен и всеки ляв глас има огромно значение. А изборът е – да вървим достойно напред или да се върнем в мрачните времена на корупцията и завладяната държава. Изборът е на българският народ”, заключи социалистът.

В течение на срещата бяха обсъдени важни и актуални теми за страната ни, а присъстващите споделиха мнение и зададоха своите въпроси към кандидатите за народни представители.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Българската социалистическа партия откри предизборната си кампания в Русе с послание за социална и сигурна държава

Иван Иванов: И в следващото управление БСП ще бъде гарант за диалогичност, за стабилност, за последователност и за принципност. И най-вече за социална и сигурна държава.

Българската социалистическа партия в Русе откри своята предизборна кампания сред десетки симпатизанти, привърженици и членове с послания за грижа за хората, стабилност, сигурност и спокойствие за всички български граждани.

Пред  Доходното здание в крайдунавския град левицата представи официално всеки един от своите кандидати за народни представители в парламентарните избори на 2 октомври.

 “ Предстои ни изключително важна кампания, по време на която ще направим равносметка – какво свършихме дотук и какво ни предстои. Защото държавата е на кръстопът, българските граждани са на кръстопът – накъде да поемат, какво да изберат като свободни хора.  Дали да продължим това, което заедно  започнахме – да разградим онова, старото и да положим основите на правова, социална, стабилна и справедлива държава. Дали искаме работещо правителство, в което БСП да бъде гарант за диалогичност, за стабилност, за последователност и за принципност. И най-вече за социалана и сигурна държава, в която има безплатни учебници за всички ученици до 12 клас, безплатни  лекарства за децата до 14-годишна възраст, гарантирано индексиране на пенсиите и гарантирано увеличение на доходите на работещите семейства”, заяви водачът на листата на коалиция БСП за България, Иван Иванов, който е и бивш министър на земеделието в правителството на Кирил Петков.

„Макар и само за 7 месеца в управлението ние, от Българската социалистическа партия, доказахме, че изпълняваме всичко, което сме обещали пред вас. Ние бяхме тези, които се преборихме да бъдат увеличени пенсиите, да бъдат дадени един милиард лева на българските земеделци, да бъде въведен необлагаем минимум за младите семейства.

Ние, българските социалисти, се борим за стабилност, сигурност и спокойствие за всички български граждани и сме гарант, че в следващото управление политиката с грижа за народа ще продължи”, изтъкна Иванов.

Своето послание към русенци и жителите на общините Ценово, Борово, Иваново и Сливо поле отправи и Ивалинка Цанкова, която е на второ мястото в листата на левицата. Тя  коментира, че във време на обещания, като днешното, всяка една партия трябва да се оценява не по думите, а по делата й.

„За тези 7 месеца в управлението БСП изпълни голяма част от обещанията си. Нашите министри доказаха, че могат и показаха как се работи”, заяви Цанкова.

Да гласуват разумно, с мисъл за утрешния ден, за солидарна и сигурна държава, в името на по-доброто бъдеще за семействата и децата си, призова жителите на Русе третата в листата на коалицията, Биляна Кирова.

Кандидатите за народни представители обявиха, че в работата си ще бъдат водени от принципите на справедливостта, солидарността, равенството и патриотизма.

Левицата влиза в надпреварата за вота на 2 октомври тази година, с номер 28 в интегралната бюлетина и със слоган: „За социална и сигурна държава”.

Събитието беше съпроводено от елегантните музикални изпълнения на Биг Бенд Русе под диригентството на Димчо Рупчев.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

Приемна на общинския съветник Елисавета Досева

Групата общински съветници на Местна коалиция „БСП за България“ продължава с редовните приемни за граждани. Тази седмица на въпроси на русенци ще отговаря общинският съветник Елисавета Досева. Желаещите да споделят проблем могат да го направят на 1 септември, четвъртък, от 16:00 до 18:00 часа на ул. Църковна независимост 18 ет.9.

Въпроси, предложения и сигнали могат да се отправят по всяко време на e-mail адрес bsp.ruse@gmail.com.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter

„БСП за България“ Русе регистрира листата си с кандидати за 48то НС

„Земеделието, транспортът и висшето образование ще са във фокуса на кампанията на социалистите в Русе“

Коалиция „БСП за България“ регистрира листата си с кандидати за народни представители в РИК – Русе, документите подаде водачът Иван Иванов, Министър на земеделието в 47-то НС.

„Резултатът от работата, само за няколко месеца, на Министерство на земеделието е средствата, които ще получат тази година българските земеделски производители, да са безпрецедентно много и те да се разпределят не само по-прозрачно, но по по-справедлив за земеделските стопани начин. Това искам да кажа на хората и да поискам техния вот на доверие в тези избори.“ заяви г-н Иванов пред русенските медии. Той подчерта, че заедно с останалите кандидати от листата на социалистите от Област Русе, ще направят една позитивна и открита кампания, по конкретни проблеми и с ясни ангажименти. Иван Иванов каза още, че приоритет на всеки народен представител трябва да бъде Русе да може да изгради най-после транспортната инфраструктура, която да съответства на неговото стратегическо транспортно-географско разположение и която ще допринесе той да заеме достойно мястото си в икономическо, административно, транспортно и културно направление. „В листата ни има университетски преподаватели и докторант, които ще поставят акцент в кампанията върху проблемите на висшето образование и споделят идеи как местоположението на Русе и Русенският университет биха могли да го превърнат в център на науката, на продуктите с висока добавена стойност и на младите хора“, завърши Иванов.

Цялата листа с кандидати за народни представители в 48-то Народно събрание на Коалиция „БСП за България“ Русе е следната:

 1. Иван Иванов – юрист, историк
 2. Ивалинка Цанкова – инженер агроном
 3. Биляна Иванова – университетски преподавател, юрист
 4. Нора Стоянова – финансист
 5. Асен Ласонин – икономист
 6. Елисавета Досева – инженер, майстор на спорта
 7. Стефка Караколева – университетски преподавател по математика
 8. Теодор Тодоров – архитект
 9. Искра Иванова – здравен и социален експерт
 10. Вили Икономов – музикален педагог
 11. Емил Георгиев – инженер
 12. Моника Йорданова – юрист
 13. Микаел Чакълджиян – юрист
 14. Мариян Савов – актьор и културен деец
 15. Стефан Михов – юрист
 16. Сашо Стоянов – икономист
Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter