Моята позиция или идея

Александър Симов: Пьотр Толстой като огледало на българските демони

Известният журналист Александър Симов в своята позиция по повод раздухания от български медии скандал около една шеговита реплика на новоизбрания депутат от руската Дума Пьотр Толстой, казва:

„…Казусът „Толстой“ обаче не спира дотук. Той има още по-сардонични измерения. От две години насам една група от градски сноби упорито се дави в собствената си ксенофобия и параноясва от броя на имотите на руснаци в България. Ако направите проверка, ще видите какви теории са развити по тази тема. Нещо повече – появяват се подозрения, че руснаците съвсем целенасочено инвестират в имоти и земя, нещо като създаването на фронтпост, който да превърне България в нов Крим, където зелените човечета ще нахлуят коварно. И, разбира се, тази теория е продукт основно на хората, които бяха най-големите радетели на това земята свободно да се продава на чужденци. Това е иронията – да видиш как една група от хора в момента е в параноя заради собствените си действия във виновното минало.

Още през 2004 година, когато се заговори за промяна в конституцията, която да позволи продажбата на земя на чужденци, защото така искат от ЕС, БСП предлагаше земя да може да се продава само на граждани на ЕС. Тогава десницата съскаше злокобно и наричаше подобно предложение „антиевропейско“ и „антипазарно“. За тях тогава беше важно да оставят възможност и американци да купуват земя, защото тогавашната политкоректна фантазия беше как американците идват с огромни инвестиции. Нещо повече, когато през 2013 година, по предложение на „Атака“, бе гласувано удължаване на мораториуама за продажбата на земя на чужденци, Реформаторския блок свика протест срещу него. „Днес виждаме, че в Народното събрание се състави коалиция против Европа, против свободата и против българите“, пишеше в декларацията им тогава. Какво нещо, а? Продажбата на земя на чужденци за тях беше равна на свобода.

Днес тогавашната им позиция вече им изглежда нелепа, иначе няма как да си обясним воплите откъде-накъде се позволява на чужденци извън ЕС (разбирай руснаци) да придобиват имоти и земя от нас. Късно е, либе, за китка. Дали ще дочакаме обаче поне веднъж признание, че позицията на БСП беше правилна. Ако бяха слушали БСП, днес психодесните щяха да спят спокойно. Но когато човек не прави политика, а преследва въображаемите си демони, винаги катастрофира насред път. Ленин имаше една статия „Лев Толстой като огледало на руската революция”. Ако беше жив сега, трябваше да напише продължение: „Пьотр Толстой като огледало на българските демони”.

Историята просто обожава подобни шегички.“

Цялата позиция на Александър Симов прочетете тук:

http://avtorski.pogled.info/article/77638/Potr-Tolstoi-kato-ogledalo-na-balgarskite-demoni

 

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter