Въздухът на Русе: Обгазявания има, липсват доказателствата

Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/ в Русе откри „топлата вода“. Източникът на задушливите миризми на изгорял бакелит, които тормозят вечерите, нощите и сутрините на русенци, бил френският завод „Монтюпе“. Екоинспекцията се закани да наложи сурови санкции – 500 000 лева глоба, както и блокиране на всичките 108 вентилационни клапи. От тях излизали „неорганизирано“ /разбирай – не от комините/ газовете, а вятърът ги носел към града.

Самата РИОСВ съобщи, че блокирането на вентилационните съоръжения било извършено в понеделник. Хубаво, но снощи Русе стана свидетел на най-силното обгазяване от месеци насам – вонята на изгорял бакелит стигна даже до „неприкосновените“ жилищни блокове на „Дружбите“. Ако отворите на „Монтюпе“ наистина са блокирани, то тогава кой обгази Русе снощи?

Въобще, РИОСВ се опитва да повтори сценария от миналата година. С цел да се тушира общественото напрежение и да се притъпят готвените граждански протести, се имитира дейност, прави се пореден жалък опит с помощта на послушните медии да се манипулират изнервените граждани. Преди година от екоинспекцията затвориха принудително една от производствените линии на завода на „Монтюпе“. Върховният административен съд обаче отмени тази санкция и затворената линия заработи отново. Нямаме основание да не считаме, че този плосък сценарий ще се повтори и сега.

Вместо да сочи с пръст завода и да насъсква гражданите срещу „Монтюпе“, редно е, РИОСВ да посочи самата себе си и да поиска публично извинение. Оставките на цялото ръководство на русенската екоинспекция са абсолютния минимум. Тези хора са идиоти или изкусно се опитват да ни изкарат балъци. Само 24 часа по-рано един чичко от РИОСВ се чудеше и маеше пред телевизионната камера, защо според данните на стационарните лаборатории всичко е наред и няма превишения на пределно допустимите концентрации, а десетки граждани продължават на звънят на „зеления телефон“.

Трябва ли да припомняме „знаменития“ доклад на РИОСВ за качеството на въздуха в периода октомври 2015 – юли 2016 г. В него се твърдеше, че оплакванията на гражданите за неприятни миризми съвпадали с наземните пръскания против комари и че нямало нищо страшно…?! И още, че всички твърдения за обгазяване на въздуха на Русе били чиста проба манипулация и се спекулирало с чувствата на гражданите…

Днес същата тази екоинспекция вече е „хванала“ извършителя, наложила е санкциите и признава за някакви въглеводороди, съдържащи феноли, формалдехиди, бензени…

Оставка, госпожо инж. Лилия Атанасова. Оставка на Вас и на всичките Ви подчинени в тази смешна институция. Провалихте се с гръм и трясък в главната Ви задача – да гарантирате качеството на въздуха на русенци. С овчото си дебелоочие допуснахте и продължавате да допускате жителите на Русе да бъдат тровени ежедневно.

Нужно е ясно и дебело да се подчертае, че всички улики срещу завода „Монтюпе“ са косвени.

Още през 2014 г. „ФРОНТАЛНО“ разкри, че липсва акредитирана мобилна лаборатория, която да направи измервания на място и данните от тях да бъдат използвани срещу нарушителя в съда. Мина цяла година преди някой официално да потвърди изнесеното от нашия сайт. Всички тези „пуканки“, за това как служителите на РИОСВ ползвали носовете си като газ анализатори и за това как с термокамера на „Гранична полиция“ наблюдавали пушеците, са приказки за наивници.

Цялата публикация вижте на:

http://frontalno.com/%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D0%B4%D1%83%D1%85%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B5-%D0%BE%D0%B1%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D1%81/

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter