Блеър неправомерно взел решение за войната в Ирак

Великобритания е влязла във войната в Ирак през 2003 г., преди да се изчерпани всички мирни възможности за разрешаването на конфликта. Това е заключението на оглавявана от сър Джон Чилкот комисия, разследваща участието на страната в инвазията в Ирак, цитирано от Би Би Си.

Toni Blair

По това време Великобритания бе управлявана от лейбъристкото правителство на премиера Тони Блеър, чиито действия са остро разкритикувани в представения вчера документ. Според комисията на Чилкот министър-председателят е въвлякъл страната в започнатата от САЩ война в Ирак на базата на погрешни разузнавателни данни. „Политиката по отношение на Ирак е била разработена въз основа на неточни разузнавателни данни и оценки. Те не са били оспорени, въпреки че е трябвало“, заяви Чилкот. Според него Тони Блеър представил рисковете от предполагаемите иракски оръжия за масово унищожение с „неоправдана категоричност“.

В доклада правителството на Блеър е силно разкритикувано, че е разрешило участието на британската армия във войната, въпреки че не е съществувала законова база за започване на военните действия заради липсата на резолюция на Съвета за сигурност на ООН. „Стигнахме до заключението, че обстоятелствата, при които е било решено, че има правна основа за военни действия, изобщо не са били задоволителни“, обясни Чилкот. Според комисията подготовката на британската армия също не е била на необходимото ниво. 179 британци загинаха във войната в Ирак.

Бившият премиер Тони Блеър защити вчера решението Великобритания да участва в иракската война. Той обясни, че го е взел „добросъвестно и в интерес на това, което вярвах, че е най-добро за страната“. На специална пресконференция Блеър каза, че поема „пълна отговорност за всички допуснати грешки“. Според него инвазията в Ирак не е „причината за тероризма, който виждаме днес – било в Близкия изток или другаде по света“.

Настоящият британският министър-председател Дейвид Камерън призова депутатите, които са подкрепили участието на страната във военната операция в Ирак, също да поемат отговорността за допуснатите грешки. „Не можем да върнем часовника назад, но можем да гарантираме, че си вземаме поука и действаме съобразно с това“, каза той.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter