Мажоритарни избори – митове и реалност

100% мажоритарни избори – митове и реалности

 

За 27 години „преход“ българският народ изпита на гърба си какви ли не недомислици, облечени в закони. Успя да избере и после да низвергне редица „месии“, които искаха уж да го спасяват. И в резултат се оказа беден, без собственост, често без работа и без здраве.

И ето, че сега от едно шоу ни предлагат нова мантра, нов „спасителен пояс“ – 100% мажоритарни избори в два тура.    Според шепа сценаристи и наетите от тях юристи – това ще е нашето спасение от крадливата политическа каста, защото така в парламента ни щели да попаднат можещи, отговорни и честни хора, които да са подчинени единствено на избирателите си.

 

Глупости на таркалета!

 

ЕДИНСТВЕНОТО, до което такава система би довела е МОНОПОЛ върху законодателната и изпълнителната власт на ЕДНА партия. На партия, която дори и само с 1 % повече избиратели от следващата я, ще окупира цялата власт в държавицата ни.

Ако приемем, че кандидатите, издигнати от тази партия мажоритарно на втория тур вземат по 51 % от гласовете на участвалите в изборите 45 % от българите – тази партия ще получи квалифицирано мнозинство в бъдещия парламент и ще решава еднолично съдбата на България. При това – при този избор няма да се вземат предвид както гласовете на останалите 49%, така и на онези 55 % негласували.

Иначе казано – над 75 % от българските граждани няма да бъдат предствени в Народното събрание. А когато една страна се управлява от ПРЕДСТАВИТЕЛНА ДЕМОКРАЦИЯ, това означава диктатура на малцинството. Което пък от своя страна означава, че много скоро мнозинството българи ще излезе по площадите и ще ги изгони с камъни от парламента и правителството. Но дотогава народните избраници ще са направили достатъчно поразии.

Досегашният ни опит с частично мажоритарни избори показа несъстоятелността и на друго твърдение на новоизлюпените политици, инициирали референдума. А именно – че с мажоритарен вот ще бъдат избрани качествени личности, можещи хора, честни и принципни слуги на народа, които няма да се интересуват от своето лично благополучие, а единствено от всеотдайна работа на ползу роду.

slavi-v-cik

О, свещена простота!

 

Трябва ли тук да привеждаме десетки примери на избрани мажоритарно за депутати некадърни партийни послушковци? А стотици примери за избрани мажоритарно некадърни и корумпирани кметове? Или да припомним президентите ни – партийни марионетки, избрани 100% мажоритарно в два тура? Едва ли е необходимо – примерите са прекалено много и прекалено пресни.

Пропорционалната изборна система си има много кусури – по това няма спор. Но тя и самата тъй наречена ДЕМОКРАЦИЯ, зад която се прикрива като зад смокинов лист КАПИТАЛИЗМЪТ, също си има огромни кусури. Проблемът е, че нищо по-добре работещо засега човечеството не е открило и не е приложило на практика с успех.

Трябва ли отново да се втурнем сляпо подир поредния експеримент и политически „месия“, за да си строшим главите и след това пак да попържаме наред?

Наясно ли сме колко бъдещи мажоритарни депутати ще бъдат на практика послушни слуги на родните ни олигарси? При 240 мажоритарни райончета и при опита за пазаруване на гласове у нас, дали няма да се окаже, че поне ¼ от „народните“ представители са на практика представители на нечии икономически и корпоративни интереси?
slavi-i-ekip

На последните ни парламентарни избори през 2014 г. гласуваха по данни на ЦИК 3 501 246 души. Ако ги разделим на 240 бъдещи избирателни райони – получаваме по 14 588 гласували в един район средно. Това означава, че само 7 300 гласа ще стигнат за мажоритарен избор на един депутат. 7 300 гласа по 30 лв. правят общо 219 000 лв. – това са „жълти стотинки“ за родните ни олигарси! Особено, ако след това ще могат 4 години да крадат на воля. Дали с тия 30 лв. за глас ще се купуват пряко избиратели, секционни комисии или медиите – почти няма разлика при тази висока степен на манипулируемост на обществото ни.

И какво ще се получи, когато спечелилата 2/3 от мажоритарните мандати партия се обедини в парламента с олигарсите, взели ¼ от мандатите? И това при минимална или никаква субсидия за политическите партии? Дали пазаруването на депутати, лобистските закони и разграбването на бедната ни държавица ще намалеят или ще достигнат своя пик? И дали тогава някой ще посмее изобщо да зададе въпроса „Кой?“ при тези наши напазарувани слугински медии?

Сред народа ни масово се шири убеждението, че „всички са маскари“. Е, когато от всички партии-маскари дадем властта  само на една и я обединим с най-крадливата част на обществото ни – олигарсите, какво ще получим?

 

    Маскари на квадрат, разбира се. Че и на куб!

 

Впрочем, някой задавал ли си е въпроса: „Кой“ финансира кампанията на „Слави Трифонов и сие“ за този референдум? И от какъв зор би го направил? Защото едва ли Слави и сценаристите му са се бръкнали от собствения си джоб, за да обикалят страната да агитират – това си е доста скъпо занимание. От опита с партията на Бареков и кой плащаше за нейната кампания би трябвало да сме си извлекли поука, все пак!

Б. Борисов много добре усети с почти животинския си политически рефлекс шанса, който му дава Слави Трифонов със своя референдум. С натрупаните през двата си мандата пари и с изборната машина на ГЕРБ за сплашване и пазаруване почти сигурно е, че над 60 % от бъдещите мажоритарни депутати ще са едни обикновени „борисовчета“.

Не независими личности, честни, можещи и готови да служат на народа си, а именно „борисовчета“.

Това ли искаме, българи?!  

И, моля, никой да не ни пробутва примери с мажоритарни избирателни системи в някои развити западни държави! Тези системи може и да работят сравнително добре в тези държави – заради традициите им, заради общата политическа култура на избирателите там и заради високия стандарт, който не позволява масово пазаруване на гласове.

Но в една Франция или Гърция, че дори и в една Полша, приемането на дори само един калпав закон или бюджет изважда на улиците стотици хиляди справедливо и организирано протестиращи свободни хора. А у нас е доста по-различно, уви.

Ето защо сравняването с такива държави само напомня за приказката:

 

„Видяла жабата, че подковават коня и вдигнала и тя крак“

 

Нека първо достигнем поне близък стандарт на живот и на политическа зрялост на обществото ни и тогава да говорим за „барабар Петко с мъжете“. Друг е въпросът дали при ония мъже не станаха прекалено много гей-браковете…

 

Ето и едно сходно мнение на професионален юрист:

http://www.hermesbg.org/tr/nova-biblioteka/kniga-14/283-sravnitelna-harakteristika-na-izbiratelnite-sistemi.html

И още едно аргументирано мнение, със следното обобщение на финала:

Няма категорично добра или лоша избирателна система. Еднакви изборни правила могат да бъдат подходящи за едни страни, но вредни за други. Затова е необходимо съставителите на изборните закони да се съобразят не само с теоретичните постановки на политическата наука (или пък с интереса на партиите си), но и с обективнаа реалност в своите общества.“

 http://www.wreview.eu/s/izbiratelni-systemi-predimstva-i-nedostatyci.html

автор: Александър Неделчев

П.П.Това е лично мое мнение, с което не ангажирам никого.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter