Кирил Добрев: Като казах “майката на нацията”, се чудя да плача ли, или да се смея

– Г-н Добрев, с какво усещане БСП влиза в предизборната кампания?

– БСП като твърдо ядро влиза изключително мотивирана в тези избори. Естествено новото ръководство е натоварено с много и по-големи очаквания, а президентските избори са изключително важни, за да дадем нов импулс на левицата. За партийния актив почти нямаше лято, но организациите вече са във висока готовност, 85% от членовете са готови за изборите. Играем само за победа. Сребърни медали в това състезание няма

– Как структурите приемат ген. Радев? Припознават ли го като кандидата на БСП, или остава “парашутист” за партията?

– Не съм имал нито за миг съмнение дали БСП ще приеме, или не ген. Радев. Тезата за парашутиста е насадена от опонентит. Профилът и биографията на Радев са точно това, което липсваше досега за мажоритарен избор не само за БСП, а въобще за избирателите. Човек на реда и морала, доказал се в професията си, извървял всичко сам стъпка по стъпка. Няма допир до политиката и схемите в нея. Не е ползвал ходатайство и връзки, защото боен самолет и лупинги с връзки и наколенки не стават

pilotyt-radev

Това е човекът, който, докато политиците от прехода разпределяха баницата, той е пазил небето на родината. И най-важното, той е единственият, който се е клел да служи на България и го е правил наистина. Всичко това прави срещите на генерал Радев изключително емоционални и силни. Виждам салоните препълнени с хора, усещам енергията, с която БСП е печелила избори. Това ме кара да вярвам в победата. От години се внушава, че БСП е партия на възрастните хора, че се издигат само партийци с връзки, че сме капсулирани. Сега тази теза рухва, защото само БСП показа отвореност и желание да отговори на очакванията на обществото за по-различна кандидатура, за някого, който освен изключителни качества е имал живот като на всички българи, възмущавал се е на несправедливостите и е нямало кой да му “удари рамо”.

Очаквахте ли ГЕРБ да издигне именно Цецка Цачева?

– Е, а кого да издигне ГЕРБ?

– Можеше Йорданка Фандъкова, Томислав Дончев например…

– Още като чух четиримата фаворити, бях убеден, че ще е Цачева. Всички без нея заемат ресурсни постове. Дончев отговаря за еврофондовете и определя правилата за усвояване на милиарди евро за следващите 5-6 г. Самият той определя 15-16 млрд. за строителство. Отсега мога да кажа поименно кой ще ги вземе. Т. е. Дончев може да заложи такива условия в макрорамката, че да стимулира или да “смаже” определен бизнес в България. Необходим е на Борисов – няма с кого да го замени. В София се разпределя повече от милиард на година. Покрай столицата са големите и апетитни проекти. Вземете големите обществени поръчки. В София работят 3 компании, надолу по пирамидата са само фирми, близки до властта. Г-жа Фандъкова му е изключително вярна, защото дава положителния образ, а отзад всичко останало си върви по познатата схема с разпределянето на баницата. Същото е и в Бургас. Там финансовите ресурси също са огромни. И кой остава? Цецка Цачева, която е председател на парламента. С нея няма проблем да се раздели. От нея финансовите потоци не зависят и е най-лесно заменима.

– Силен опонент ли е тя?

– Всеки кандидат на ГЕРБ е силен кандидат, но не заради собствените си качества, а защото е част от предизборната машина на партията. А машината е безскрупулна, нагла, силно финансово подплатена. Но с “народната любов” никой не е излязъл на глава… Така че съм оптимист.

Преди ден премиерът Борисов заяви, че за него опонентът в тази кампания е Илияна Йотова, защото тя е партиен кандидат, а ген. Радев не.

– Илияна безспорно е една от най-силните ни фигури и неслучайно бе избрана с пълно мнозинство в партията. Тя е доказала, че е сериозен проблем за ГЕРБ както на местно, така и на европейско равнище. Ако трябва да го кажа чисто по мъжки, премиерът се опитва да избяга от любимото му досега силово поле. Години наред той там се чувстваше комфортно, но вече на терена има друг играч, който го превъзхожда с биография, компетентност и любимата му харизма.

– Защо се стигна до това роене вляво за президентските избори – Ивайло Калфин, Татяна Дончева, че и Пламен Орешарски?

– Искрено съжалявам, че не успяхме да се разберем вляво. Най-вече за АБВ. Защо не стана, не ми се говори. Може би след изборите. Сега кандидатурата на Ивайло е на инат Не се сърдя. И Таня, и Ивайло ще бъдат много разочаровани от резултата си. Ако трябва да бъда до болка откровен, почти всички други кандидати без ген. Радев са одобрени от ГЕРБ и лично от Борисов. И това е огромният проблем на българския политически живот. За тези години почти всички политически субекти станаха зависими от партията държава. Горд съм, че не влязохме в тази схема, което е успех.

– Как ще се отрази това роене на БСП, колко от гласовете ви ще прелеят към другите кандидати?

– Не изповядвам тезата, че гласоподавателите са крепостни селяни и че някой ни отнема гласове. Защо не разгледаме друга хипотеза. При нас с ген. Радев да дойдат гласове на “Атака”, ВМРО и патриотите. Това означава ли, че ние сме обрали обединения Патриотичен блок? Много от досегашните симпатизанти на патриотичните партии са силно разочаровани от коалицията им с ГЕРБ и ще изберат друг, по-силен кандидат.

– Ако ген. Радев стигне до балотаж, от кого ще търсите подкрепа?

– Тук няма “ако”. Въпросът е кой ще води и с колко. Дали ‘“майката на нацията” или бъдещият президент ген. Радев. Като казах “майката на нацията”, се чудя да плача ли, или да се смея. Не е възможно политическият разговор да е паднал толкова ниско. С едно изречение Борисов е в състояние да омаловажи дългогодишния труд дори на нобелов лауреат. А ние разчитаме на всички граждани, на които им писна да бъдат унижавани ежедневно от това управление. Убеден съм, че на балотажа пада политическата принадлежност. Били сме свидетели как десни гласуват “с отвращение” и как ляв избирател е избирал “по-малкото зло”.

– На каква кампания ще заложи БСП? Ще има ли удари под кръста и черен пиар, или ще спазвате бонтон?

– Ама какъв черен пиар от наша страна? Вие следите ли интернет и социалните мрежи? Там народното творчество така се е развихрило, че няма стигане. Може да видим такива карикатури и видеоклипчета, че и 5 щаба да работят, не могат да измислят подобни неща. Можем да научим такива подробности за личния живот на кандидатите, че свят да ти се завие. Друг въпрос е кое е истина и кое не. БСП ще прави кампания, в която ще представи всички качества и предимства на кандидат-президентската двойка. Не сме с толкова къса политическа памет и помним кой предложи Плевнелиев, какъв президент беше той и кой днес бяга от отговорността на това си назначение. За капак ни е приготвил същия сценарий, този път под формата на “майка на нацията”.

Копирано от https://www.24chasa.bg/mnenia/article/5794844
© www.24chasa.bg

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter