Новини от Русенски медии

И на Б. Борисов му спирали еврофондовете, призна кметът при обсъждането на Бюджет 2017

Проектът на Община Русе за компостираща инсталация за отпадъци, депозиран през 2016 г. не е бил одобрен, заради огромен брой пропуски. Но освен това, стана ясно, че и одобрените проекти на други общини не са били финансирани заради спрените средства от Европейския съюз. „На вас ви ги спират, а на мен ми ги пускат“ се оказа поредния балон на Б. Борисов и ГЕРБ.

„С 35 гласа „За“, 6 „Против“ и 6 „Въздържал се“ Общински съвет – Русе прие на извънредното си заседание днес Бюджет 2017 на Община Русе. Както се очакваше, „Против“ и „Въздържал се“ гласуваха предимно общинарите от групите на БСП и „Патриотите, ВМРО и Глас народен“.

Не се оправдаха обаче очакванията за разгорещени дебати, след като в постоянните общински комисии от опозиционните политически групи изразиха несъгласие с някои моменти в разчетите на финансовия отдел.

Искри и нападки прехвърчаха единствено в началото на дебатите, когато Александър Неделчев (БСП) отново обвини администрацията в занижаване на очакваните приходи по отделни пера. Той повтори и тезата на социалистите, разпространена преди няколко дни, че с увеличените данъци и такси, отчисленията за отпадъци и отхвърления проект за компостираща станция, намалените държавни субсидии за транспорта, Бюджет 2017 е „бюджет на влошените условия за бизнес, на липсата на насоки за развитие на града, и на отлитащия свободен дух“.

Кметът Пламен Стоилов реагира остро на изказването на Неделчев, като нарече голяма част от тезите му „лъжи и предизборни манипулации“. Той коментира, че вече се работи с държавните институции за компенсиране на транспортните субсидии, а що се отнася до компостиращата станция – подобни проекти са спрени във всички общини заради грешка на Министерството на околната среда и водите.
„Нека политическите сили се мерят на избори, не е правилно да се саботира прогресивното развитие на града по този начин“, заяви Стоилов.

По-нататъшните дебати продължиха в далеч по-конструктивен тон, като Нина Крушева („Патриотите, ВМРО и Глас народен“) направи някои предложения по приходната и разходната част, основно в очакваните приходи от продажби на собственост и местните данъци.
„Необходимо е да подобрим икономическата дейност в града, което ще доведе до повече приходи от данъци заради повишените обороти, а не да увеличаваме данъците и да очакваме директни приходи от там“, бе основната теза на Крушева.

Далеч по-диалогичен този път бе и нейният колега Иво Пазарджиев, който направи препоръки за повече активност при събирането на данъците за МПС, предимно чрез юридически процедури.

Подкрепа за бюджета изрази проф. Велизар Павлов (ДСБ), който отправи и препоръка за подобряване на транспортната инфраструктура край магазин „Джъмбо“ на входа към града.

Мирослав Славчев (Атака) пък препоръча повече разходи в социалната сфера, и подкрепа за пенсионери и социално слаби, които живеят в затруднения през зимните месеци…“

Проведеното гласуване ясно показа, че в ОбС-Русе има само две опозиционни групи – тези на БСП и на „Патриотите и Глас народен“. Останалите подкрепиха бюджета на отлитащия свободен дух на Община русе.

Източник: http://ruse.topnovini.bg/node/748208

Още по темата: http://www.dunavmost.bg/Ruse/Video/75178-prieha-byudzheta-na-nesvobodniya-duh

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter