Б. Борисов: Президентството не ми е важно

Словото на Б. Борисов при номинирането на Ц. Цачева

 

Не знам колко от вас са гледали в неделя директното предаване от номинирането на Ц. Цачева. Аз си го причиних, признавам. И не беше напразно – имах удоволствието да чуя над 30 минутното слово на нашия пръв партиен и държавен ръководител Бойко Борисов.

Това беше едно важно слово, предназначено явно да надъха и нахъси електората на ГЕРБ. Хем да оправдае гротескната им кандидатура, хем да даде опорните точки за кампанията, хем да демонстрира самочувствие и оптимизъм.

Именно затова си струва да му отделим малко повече внимание и да го анализираме.

Какво ни каза Б. Борисов:

  1. Той бил изплатил 7. 7 млрд. лв. за стари борчове на държавата и за фалита на КТБ и въпреки това държавата ни оставала стабилна и банките издържали стрес-тестовете.

Няма да коментирам сделките на Ив. Костов за двете „Марици“, които са нарицателен пример за корупция и натовариха бедните българи да плащат на богатите американци за десетилетия напред. Няма да коментирам и защо, вместо да си достроим АЕЦ „Белене“ сега плащаме грешни пари, понеже Борисов загуби делото срещу руските ни партньори. Не ща дори да припомням КОЙ натика парите на стотици държавни фирми именно в КТБ.

Ще напомня само, че това правителство на Борисов си гласува в Народното събрание нов държавен дълг за 16 млрд. лв. Сметнете сами – 16 минус 7.7 = 8.3 млрд. Иначе казано – Борисов е взел два пъти повече нов дълг, отколкото е изплатил за стари борчове. И той имаше наглостта вчера да се хвали с това и да го представя като велико постижение на управлението на ГЕРБ?! Може ли човек да смята народа си чак за толкова прост и късопаметен? Явно Б. Борисов може.

  1. Защо бил сменил Ирина с КриСталина? Тук Борисов си призна, че за това са го посъветвали отвън доста настойчиво. Само дето пропусна да каже КОЙ? Но то това е ясно на всеки, след совалките на външното министърче и на президента ни до САЩ.

Не разбрахме, обаче, след като са го накарали да направи тази замяна дали някой му е обещал КриСталина Георгиева да стане шеф на ООН? Не вярвам, защото Борисов не пропусна да изтъкне големите качества на португалеца Гутериш. Впрочем, Гутериш беше председател на Социнтерна до 2005 г.

  1. Борисов сподели защо вместо да номира по-избираемите Й.Фъндъкова, Д.Николов, Т.Дончев или своя милост ни предлага семплата и недолюбвана от електората персона на Цецка Цачева. Накратко обяснението му звучеше така: „Другите постове са ми по-важни /там се разпределят големи пари – бел. авт./ А и Цецка, ако стане президент, няма да ми се опъва и пречи, защото няма личен авторитет.“ Томислав Дончев го допълни напълно искрено и доста простовато: „Социолозите прогнозират наша победа без значение кой ще ни е кандидат.“ Сиреч – и магаре да сложат ще бъде избрано.

Не знам колко от вас биха приели някой да ги номинира по такъв начин, с такива аргументи? „Слагаме теб, понеже си най-безполезна, най-зависима и най-невзрачна – т. е. безобидна“. Но Цецка прие номинацията с усмивка и благодарност, естествено. Сигурно майчинските й инстинкти са взели връх над достойнството и самоуважението й, ако такива са й присъщи изобщо.

  1. Още по-гротескно и карикатурно беше представянето на номинацията за вицепрезидент на вицеадмирала. „Милушев, Миланов, Манушев…“ – дори името му не се беше постарал да запомни Б. Борисов. „Той тука ли е? Че му се обадих в последния момент. А, успял е да облече костюм, браво!“ – това са реплики, извадени сякаш току-що от Алековия „Бай Ганьо“, не мислите ли? Спомняте ли си една здравна министърка от първия кабинет на Б. Борисов, която беше подбрана на едно кръстовище? Едва ли този вицеадмирал ще има по-различна съдба от нейната. Нищо, че с умилена усмивка ръкопляскаше, докато Цв. Цветанов изтъкваше собствените му качества.viceto-rykoplqska

5.Борисов не пропусна да спомене в словото си и Владимир Путин. Как руският президент го бил попитал: „Имаш 40 % ръст на нашите туристи – не си ли доволен?“. Но не каза това ли е „заплахата“, която Русия представлявала за България, според онези недоразумения Плевнелиев и Д. Митов?!

И накрая – от словото на Б. Борисов разбрахме, че той внимателно следи изявите на ген. Румен Радев. И си води езикови бележки. „Не се казвало КАРАМ самолет, а ПИЛОТИРАМ“, преговори наученото от Радев в словото си Б. Борисов. Ами така е, Борисов – самолетите се пилотират или управляват. Също както държава се управлява, а не се кара между две мачлета.

В заключение – словото на Борисов беше един опит за помпане на мускули, пълен с много лъжи и поредната доза самолюбие. То издаваше страх от основния опонент ген. Радев. И сякаш искаше да оправдае предварително загубата: „Аз нали ви казах при номинациите още – президентството не ми е важно сега!“

 

автор: Ал. Неделчев

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter