Никой от депутатите не е в клуба на несменяемите

Поредна победа регистрира лидерът на БСП Корнелия Нинова – след тежък дебат пленумът на БСП прие идеите й за ограничаване на мандатността за депутати до 12 години и за пряк избор на лидер на партията.

Преди месец Нинова изненада съпартийците си като им предложи промени в устава, с които да се съкрати депутатския престой в парламента до три пълни мандата, или общо 12 години. Според нея, който за това време се доказал, доказал – след това да предава опита си на другите. По този начин Нинова иска да отвори партията за млади хора с модерно образование и нов поглед към света. Нинова подчерта, че „ако БСП иска да промени България,  промяната трябва да започне от нас“. Това срещна отпор след мнозина от „пожизнените“ парламентаристи в БСП.

Неочаквано подкрепа за мандатността изразили политици с дълъг партиен и парламентарен стаж – бившите министри Емилия Масларова и Румен Овчаров, научи Епицентър.бг

Бившият лидер на столичната БСП заявил: „Ако искаме да бъдем истински, трябва да продължим промяната и вътре в партията“. Според Овчаров, „никой от сегашните депутати не е в клуба на несменяемите“. Той засегнал и друг важен въпрос, който от години ръкоководството на БСП на смее да си зададе:  „Какво правим с „мъртвите души“, които се разхождат в Народното събрание от името на БСП?“

Срещу ограничаване на мандатността се обявила дъщерята на Георги Пирински – Ана. Пирински в момента е евродепутат и е от поколението парламентаристи още преди 10-ти ноември.

Георги Божинов, който ще се раздели с парламента, ако текстът в устава бъде приет, се пошегувал, че ограничението от 12 години важи за БСП, но след това те могат да се кандидатират за народни представители от друга партия.

Нинова парирала опитите за стопиране на промяната с аргумента, че тези, които сега са „против“ при други заседания на пленума и при други ръководства са гласували за мандатност на общинските и областните председатели на левицата. Нинова попитала – къде е равнопоставеността – за едните да има ограничение, а за депутатите да няма.

В крайна сметка предложението й минало с голяма подкрепа.

Националният съвет на БСП подкрепил още едно искане на Нинова – пряк избор на председателя на парията – от всички партийни членове.

Въпреки, че имало гласове против тази промяна, аргументите на лидера Нинова надделели.

Източник:

http://epicenter.bg/article/Na–quot-Pozitano-quot–teche-tezhak-debat-za-mandatnostta–koyato-iska-da-nalozhi-Ninonva/118762/2/0

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter