Поуките са за нас – да не ги забравяме

Днес, когато българският президент Плевнелиев, без никаква причина или повод, си позволява да обявява Русия за враг на България, е добре да си припомним поуките от историята.

Ангел ДОБРЕВ*

Преди 75г. България обявява война на Америка – факт, който не е оказал влияние върху хода на Втората световна война. Бомбардирана София обаче лекува раните си десетилетия.

Bombardirana Sofia

На 13.12.1941 г., само два дни след германския, и българският парламент гласува страната ни да обяви война на САЩ. Декларацията е прочетена от тогавашния министър-председател Богдан Филов. Никой не прави сметка, че по това време армиите на САЩ и Англия имат 5 млн. души и разполагат с 43 240 самолета, 28 011 танка, 22 298 оръдия и минохвъргачки.

Въодушевени от успехите на стратегическия съюзник Германия, българските управници считат, че влизаме в „символична война“. Сметките излизат криви.

Американците се сещат за нас едва половин година по-късно и ни обявяват война на 5 юни 1942 г. И то не че ни вземат чак толкова на сериозно. Точно тогава англо-американските въздушни формации започват бомбардировки на румънските нефтени рафинерии край Плоещ. Излитайки от Северна Африка, бомбардировачите прелитат над о. Корфу, Преспанското езеро, Скопие, Кюстендил, София, Враца и Крайова. Попътно те нанасят удари и по наша територия. Първите бомби падат на 12 юни върху 7 населени места.

През 1943 г. антихитлеристката коалиция решава да ни даде суров урок. Планирани са специални въздушни операции против България.

С най-тежки последствия се оказва бомбардировката над София на 10 януари 1944 г. Въпреки героичната съпротива на нашите въздушни войски, американската авиодивизия, състояща се от 110 бомбардировача „Либърейтър“ и 110 изтребителя „Лайтинг“, прелита на 5 вълни над столицата и засипва със смъртоносния си товар пространството от Обеля през пл. „Баба Неделя“ до Дървеница. Бомбардировката се повтаря и през нощта в 22 ч. Една от бомбите пада пред храм-паметника „Александър Невски“. Точно там, където през 1999 г. посрещнахме Бил Клинтън, а във вторник мълчахме в памет на погиналите от атентатите американци.

Sofia2

По повод на тази бомбардировка в доклада си майор Мостин Дейвис от английската военна мисия отбелязва, че въздушното нападение на 10 януари е дало отлични резултати и препоръчва следващите бомбардировки да се съсредоточат върху централните райони на града.

Резултатите от двете бомбардировки са трагични: убити са 750 души и ранени 710, разрушени са 93 държавни и 3211 частни сгради. Пожарите бушуват 3 дена. Над 300 хил. софиянци бягат от столицата.

В резултат от обявената „символична война“ на САЩ загиват 1828 българи и са ранени 2372. Общо в страната са разрушени над 12 хил. сгради, като само в София рухват 10 002 жилища, 1 684 магазина и складове, 369 работилници, 117 предприятия, 42 фурни, 24 болници, 14 черкви, 288 обществени учреждения и 19 училища.

САЩ могат да си позволят да забравят тази война, както Гъливер не помни всички лилипути. Но поуките са за нас и не бива да се забравят.

*Авторът е полковник от резерва и бивш началник на военния архив.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter