75 години бригадирско движение

В град Русе беше открита изложба, посветена на 75 години от бригадирското движение. Тя се реализира благодарение на Държавен архив-Русе и може да бъде разгледана във фоайето на Доходното здание до 14 юни.

Валерий Машев, дългогодишен командир на окръжни бригади, инициатор на изложбата:

„Тази изложба е с образователна и възпитателна цел. Ние всичко, което тя представя, го знаем, ние това сме го видели, това сме го живяли. Целта ми е подрастващото поколение, младите да видят с какво са се сблъсквали техните връстници преди време и каква е била ценностната им система. Сега, в настоящия момент, освен лични интереси, ние нямаме никакви други цели в живота, докато на времето, говорим за съпричастност и взаимопомощ в една бригада, в един колектив , когато не си изпълнил нормата идват и ти помагат. Сега имаме една агресия, която постоянно се сипе по телевизията и по медиите и какво възпитаваме, защото младото поколение това вижда и искаме то да бъде възпитано, да бъде добро, няма да бъде никога, това е. Аз за това исках миналата година да направя една конференция за ролята на българския учител за бъдещето на нацията, защото учителят създава личността от първи клас, от детската градина като го хване му говори, научава го, ние в къщи с едно не можем да се оправим, а учителят прави подвизи. Искам и търся начини за да може да достигне изложбата до учениците. Трябва да намерим начин в училище да видят какво са правили преди техните връстници. Сега, да речем, че на едни трудови навици вкъщи човек се научава, но на друго – къде той има възможност да подаде ръка на някой да го придвижи, да му занесе нещо, да му помогне, да бъде съпричастен към неговите проблеми. Постоянно се сипе в ефир една злоба от политическите партии, те тръгват по метода на отрицанието, не трябва така, този метод не е печеливш . Печелившо е дайте да видим какво заедно можем да направим. Затова отидох в държавния архив с идеята за изложбата, благодаря им, че те ми протегнаха ръка и заедно я направихме, а и още ще работим.  Есента ще направим кръгла маса за ролята на организираното бригадирско движение за изграждане на личността. Това е основното, това е важното. Аз дойдох на 15 години в този град, включих се, имах желание да работя, безкористно, нямаше заплащане, но беше весело, беше приятно, беше хубаво, но и ръководството на бригадата и съответните инвеститори също полагаха необходимото, осигуряваха културни мероприятия, имаше един смислен , един организиран живот. Сега се работи на парче.

Едно изречение към младите хора, защо да направят нещо доброволно, днес за някой друг – първо да се запознаят какво са правили техните връстници, да се позамислят те къде се позиционират в онова време, могат ли да застанат на мястото на техните връстници, извършвайки тези дела, които те са извършвали“

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter