Честит 1 май!

Уважаеми русенци,

Днес отбелязваме Международния ден на труда и работническата солидарност. Този ден води началото си от многохилядната стачка на американските работници и профсъюзи на 1 май 1886 година в Чикаго. От тогава са изминали повече от 130 години, но като че ли исканията на онези работници от 19 век отново звучат актуално. Отдавна извоювани права и придобивки за наемния труд по цял свят ерозират под натиска на финансовия капитал, корпоративния интерес и неолибералния модел.

В тези сложни времена Празникът на труда е повод да си спомним силата на солидарността. Да надмогнем заблудите на егоизма. Защото неволите се надмогват с обединени усилия. Защото всеки един от нас носи неповторими таланти и умения, своя уникална мисия и правото на труд е възможност той да я изпълни. Защото трудът не е само прехрана, но и достойнство и бъдеще, за които трябва да се борим с кураж и задружни усилия.

Днес ние, социалистите, се обединяваме в общ призив за повече грижа към хората на наемния труд. Тъжен е фактът, че само за последната година и половина на територията на Русе и областта са регистрирани 163 трудови злополуки, като 11 от тях са смъртни.

Днес ние се обявяваме в подкрепа на реформите, които създават икономически ръст и работни места. Създаването и поддържането на работни места за всички никога не е било по-важно, защото разделението на имащи и нямащи, на бедни и богати става все по-драматично:

  • 48% от българското население е в риск от бедност и социално изключване;
  • 27% от наетите са “ниско платени работници” и основен източник за попълване на контингента на “работещите бедни”;
  • 25% от младите хора, които са завършили образованието си се борят да намерят достоен труд;
  • 2/3 от нашите майки и бащи мизерстват с пенсии около и под официалната линия на бедност.

Днес ние апелираме в защита на сигурните доходи, солидарността и социалната справедливост. За БСП от първостепенна важност са социалните и икономическите мерки, които парламентът трябва да приеме, за да бъдат подпомогнати икономиката и трудовите хора на България. Наша основна грижа в този момент са доходите – помощ за безработни, за младите семейства, за възрастните хора, както и икономическите мерки, които да гарантират стабилност и растеж на българската икономика. Настояваме в програмата на парламента приоритетно да бъдат включени три основни законопроекта:

  • Законът за местните данъци и такси, където отпадат таксите за детските градини и ясли;
  • Кодекс за социално осигуряване – преизчисляване на пенсиите;
  • Законът за семейните помощи, където предвиждаме помощ за родители, които са се осигурявали през последните две години, помощ за второ и трето дете не по-малко от 6 500 лева.

В навечерието на празника – символ на трудовата солидарност и борбата за справедливост на трудовите хора, заявяваме категорично, че ще се борим за социална пазарна икономика и за утвърждаване в българската реалност на ценностите свобода, солидарност, справедливост и достоен труд.

Уважаеми русенци,

Днес страната ни е изправена пред редица предизвикателства. Те са изпитания и за нас, хората на труда, и за предприятията и техните собственици, изпитания са и за властите в държавата. В навечерието на този знаков празник призоваваме всички трудещи се, техните работодатели, парламент и правителство – нека с обединени усилия и споделена отговорност да намерим верните решения – през диалог, експертност и аргументи. За да я има България! За да живеем и работим тук ние, децата ни и идните поколения!

Честит празник на труда и солидарността!

Честит Първи май, скъпи съграждани!

Русенските социалисти

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter