Уроците на 9-ти септември

В ранното утро на 9-ти септември 1944 година по радиото прозвучават думите на Кимон Георгиев: „ … Отечественият фронт поема в тия съдбовни часове и тежки условия управлението на страната, за да я спаси от гибел.“

В началото на 1958 година отбелязвахме 9- ти септември като Денят на въоръжено антифашистко въстание.

До 1989 г – начало на социалистическата революция в България.

След 10 ноември 1989 г новата история на България му отреди името  Ден на комунистическия преврат.

Едно е неоспоримо: 9-ти септември е краят на хитлеро-фашистка България. Край, за който са дали живота си хиляди достойни чеда на майка България. По традиция, всяка година на този ден ние, русенци, се събираме пред Братската могила, за да почетем паметта на героите антифашисти, паднали жертва за свободата на България.

Не бива да забравяме уроците на 9-ти септември. Историята показва, че когато България взема решения под натиска на някой от големите началници, след това търпи поражения и рано или късно идва 9-ти септември.

Европейските страни, включително и България, днес плащаме за участието си или за съгласието си с войните срещу Ирак, Афганистан, Либия, Сирия. Крайно време е ЕС и НАТО да решат – ще воюват ли последователно срещу Ислямска държава или ще участват в хибридна война срещу Русия.

Уважаеми русенци,

9-ти септември сложи началото на революционните преобразования в българското общество. Днес Европа и България имат възможност да извършат радикални промени за социална справедливост, истинска солидарност и икономическо развитие. За това трябват воля и мъдрост, както подобава на Стария континент.

Гордеем се, че сме потомци на Аспарух, създател на българската държава преди 1300 години, а в същото време днес се утешаваме, че сме в ЕС, макар и на последно място по придобивки на населението ни!

Тази година Българската социалистическа партия отбелязва 125 години от създаването си, а ние в Русе – 120 години откакто членове на кръжоците „Комуна“ и „Светлина“ основават социалдемократическата група като съставна част от Българската работническа социалдемократическа партия.

Нека това ни даде нови сили в борбата за по-достоен живот и мъдрост в избори за бъдещето на България.

Да живее България!

 

Пламен Рашев – Председател на ОбС на БСП-Русе

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter