Съвременният политик трябва да притежава човещина и да е гъвкав спрямо динамиката на събитията

Нона Йотова, известен артист в културния живот на България и кандидат от листата на Коалиция „БСП за България“ в 19-ти МИР, гр. Русе коментира пред Русе Инфо актуални въпроси за политиката, изборите и културното развитие на обществото ни. 

– Каква смятате, че е съвременната функция на политиката и политика?

Н.Й.: Мисля, че съвременната функция на политиката е преди всичко социална. В световен мащаб, човечеството преживява огромни кризи: пандемични, икономически, геополитически. Не случайно в една западна страна като Германия победиха левите, Рим избра ляв кмет. В едни кризисни времена единствено социалната политика може да помогне на хората.

Политикът, като личност, го виждам преди всичко като човек, способен на съчувствие. За мен, съчувствието, човещината в днешно време е от първостепенна важност, за да се съхраним като общество. Именно хората, които притежават тези качества могат да дават подкрепа на други, в по-трудно социално положение. Да, някой може да каже, че един истински политик не би трябвало да се ръководи от чувства, но аз съм такава като човек и вярвам на сърцето си.

  •  Какви послания бихте отправили към хората?

Н.Й.: Посланията към хората много често звучат като клишета. А, аз много бих искала думите ми да НЕ прозвучат така. Когато казвам, че Русе отново трябва да има своето летище, аз наистина силно се надявам това да стане час по скоро. Защото не може един град от международно значение да бъде трудно достъпен. А, човешкото ми послание е да бъдем добри хора. Когато си добър човек, ти не мислиш само за себе си, за своето семейство. Когато си добър човек, искаш и другите хора да живеят достойно и добре, да са здрави. Защото само тогава същото ще важи и за теб.

– В предишни Ваши изявления казвате, че трябва да се премахнат делегираните бюджети в културата и образованието. Защо смятате, че трябва да се премахнат и какъв начин на финансиране  е подходящ?

Н.Й.: Делегираните бюджети в културата докараха халтурата и опростяването. А в образованието – неграмотността.

Трябва да има държавна политика за финансиране на културните институции. Средствата да се разпределят по равно за столицата и за останалата част на страната, като Русе например, който е културна столица на България.

Трябва да има законова възможност приходите от дейността на културните институции да остават за тях. А не да отиват в Министерството на финансите и после да се чака благоволение за отпускане на пари, които ти си изработил. И разбира се, бюджетът за култура трябва да е много по-голям. От европейските страни и в този аспект сме на последно място.

Нужна е промяна на прословутия Закон за меценатството. Той е от нещата, които ги има , но те не работят така както са написани. Трябва да се направи така, че меценатите да получават данъчни облекчения, за да даряват с радост средства за изкуство.

– Защо хората да излязат за трети пореден път тази година да гласуват?

Н.Й.: На първо място, за съжаление, хората трябва да излязат да гласуват, защото 45-тото и 46-тото народни събрания не успяха да сформират правителство. Този път изборите не са само парламентарни, но и президентски, което означава, че отговорността ни като граждани е двойно по-голяма кого ще изберем. За съжаление, има много манипулации и финансови интереси, затова българите трябва да мислят разумно и да слушат сърцата си.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter