Новини,  Новини от БСП-Русе

Родинознание Предмет от училище или любов към родния край?

Родовата памет е тази, с която всяко дете започва живота си в семейството. За да порасне с обич към близките и родното си място, с грижа за всеки приятел и за бъдещето на света, в който живее.

С тази грижа дамите от клуб „Червена роза” приеха предизвикателството да организират за  учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в с. Семерджиево, посещение в Историческия музей и Екомузей в Русе.

Големите, от 4-ти до 7-ми клас, с интерес разглеждаха обредните фигурки, глинени съдове, каменните блокове, стрелите, монетите, револвери, ордени и оръжия. А после станаха търсачи на съкровища – с карта, в музея. Малките ученици бяха запленени от богатия животински свят на нашия крайдунавски регион в миналото и сега – отпечатъци от зъби и кости на мамут, фосили, прилепи, водоплаващи птици, хищници, насекоми, гризачи, риби. Дивиха се и снимаха непрекъснато.

Това пътуване в историята е част от акция ”Памет” на проекта „Мъдрост и ново начало”, която ще завърши с изграждането на паметник на загиналите във войните от с. Семерджиево.

В Деня на народните будители, 1 ноември, разходката между историческите сгради и паметници в Дунавския град – от Регионалната библиотека  до църквата „Св. Троица” дадоха нова насока на наученото от учениците по история.

Има ли смисъл тази екскурзия до Русе? Умора, скука или приключение? Или посяване на зрънце знание, от което ще израсне родолюбив човек, който ще уважава, пази и развива история, традиции и любов към всичко родно?

Бъдещето ще покаже!

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter