Пресконференцията на Елена Йончева за грабежа на ГЕРБ

Йончева със запис срещу министъра на културата Боил Банов

Депутатът от БСП Елена Йончева даде специална пресконференция, в която, по думите й, разкрива схеми за корупция в строителството.

Тя пусна запис, на който според нея се чува гласът на министъра на културата Боил Банов. Йончева твърди, че на записа Банов, в качеството си на зам.-министър през 2016 г., опрощава 700 000 лв. неустойка на фирма строител на втори и трети етап от Ларгото, тъй като се е забавила със строежа.

Елена Йончева обжалва паричната гаранция от 20 хил. лв.

В телефонен разговор, който започва с „Ало, … Банов съм“, тогавашният заместник-министър дава указания как да бъдат подправени документи, за да не получи държавата въпросната сума, разговаря с независим одитор, а с ръководителя на фирмата договарят как да синхронизират документите, за да не плати фирмата неустойката, твърди депутатът от БСП.

“Записът е направен, защото служителите са били вкарани в незаконна схема и като застраховка”, обясни Йончева. Йончева коментира още, че няма данни Банов да се е облагодетелствал от действията му във връзка с неустойката.

Ето и част от разговора от записа:

– Имаме такъв проблем. Поради забава на СМР за период от 33 дни, те са сметнали 0.2 от стойността на договора и сумата е 690 000 – 700 000 неустойка. Ние трябва да ги искаме от онези… Сядаш с Мечкунов или с не знам кой, правиш акт 10 и го раздробяваш. Може ли да го организираме? Но трябва да са периоди,в които няма строителна документация.

– Това е строителният надзор, инвеститорският и Мечкунов, трябва да подпишат? Те ще подпишат ли?

– Ами ще разпишат…

– Значи така да направят, че тези 33 дни…

– Тези 33 дни да се покрият с акт 10 назад, за да изчезне въобще това условие… Но това, трябва да го направим до дни.

Малко след края на пресконференцията от прокуратурата съобщиха, че обвинител номер 1 Сотир цацров се е самосезирал и е разпоредил незабавно извършване на проверка на изнесените от Йончева данни.

“Проверката е възложена на Специализираната прокуратура предвид качеството на лицето, за което са представени данните и твърденията за извършени корупционни прояви, в резултат на които е опростена неустойка на изпълнителя в размер на 700 000 лева. Още днес ще се пристъпи към изискване на цялата документация по сключването и изпълнението на договора за строителство на обект „Ларгото“, културно комуникационен комплекс „Сердика“ 2- 3 етап. Ще бъдат снети и обяснения от лицата, имащи отношение към случая”, съобщават от прокуратурата.

Темата коментира и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

“Не съм запозната и нямам отношение. Проектът беше стопанисван от Министерството на културата”, заяви тя.

Бившият министър на културата и настоящ председател на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов е разписал да започне дело по казуса със забавения ремонт на Ларгото, докато е бил на предишния си пост, а Боил Банов – негов заместник. Това съобщи самият Рашидов в Народното събрание. Поискал проверката, по която в момента тече дело, вече на втора инстанция, веднага, след като се върнал от лечение в чужбина.

https://bultimes.com/%d0%b2%d0%b8%d0%b4%d0%b5%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bd%d1%84%d0%b5%d1%80%d0%b5%d0%bd%d1%86%d0%b8%d1%8f%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%b9%d0%be%d0%bd/?fbclid=IwAR2xDX3vNe9tsPQP5s2niya1qoPrAFzh3g_VWU4_LCBMUAXhsTvr9Sc4dCE

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter