„Покажете им обич и внимание и те ще ви благодарят от сърце!“

Днес отбелязваме Денят на шарени чорапи в знак на солидарност и подкрепа на децата със синдром на Даун. През далечната 1866 г. английският доктор Down описва клиничните белези на синдром, който днес носи неговото име. Синдромът на Даун е генетично състояние, което се изразява в наличието на една допълнителна хромозома в някои или във всички клетки. Имат специфичен външен вид, някои характерни здравословни проблеми и в повечето случаи забавено умствено развитие. Тежестта на всеки един от тези проблеми обаче варира в огромни граници при различните индивиди. Най-общо, хората със синдром на Даун обикновено са по-дребни и тяхното физическо и психическо развитие е по-бавно, в сравнение с връстниците им. Най-важното нещо, което трябва да се знае за хората със Синдром на Даун е, че те са по-скоро подобни на останалите, отколкото различни от тях.

Ето какво споделя за общуването си с деца със Синдром на Даун Валя Колева: „Те са част от нашето общество, много чисти, лъчезарни, обичащи… очакват от нас съдействие и подкрепа! Те са истински приятели, деца с възможности и природни заложби, които с наша помощ могат да се развият. Много са отговорни и в страните с развита социална политика те работят в спортни зали, стадиони, търговски обекти като обслужващ персонал. За мен е удоволствие да работя с тях вече четири години. Покажете им обич и внимание и те ще ви благодарят от сърце.“

Валя Колева, член на ИБ на ОбС на БСП Русе

Датата е избрана символично. 21-ото число на третия месец от годината показва, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка в човешкия организъм.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter