Начало,  Новини,  Новини от БСП-Русе

Общинският съветник Иван Иванов: „Кой ще плаща за далаверите на ГЕРБ?”

„Популистко и, меко казано, некоректно е говоренето на общинските съветници от ГЕРБ по отношение заплатата на кмета.” – това каза Пламен Рашев от Местна коалиция „БСП за България“ /АБВ, ДРП „Българската пролет“, ПД „Социалдемократи“/, като коментар на дискусията на общинската сесия днес. Той подчерта, че за една община като Русе броят на дейностите и фукнкциите, големината на отговорностите, размерът на бюджета, важността на решенията, които лежат на раменете на кмета, са значими и мащабни. Г-н Рашев сподели мнение, че е нормално възнаграждението на градоначалника да е съответстващо на задълженията му, независимо от коя политическа сила е той. От изказванията, по време на заседанието, стана още ясно, че всъщност държавата е регулирала размера на това възнаграждение и е определила за община като Русе сумата да е 5600 лв, т.е. в момента дори се предлага по-ниско от този максимум. По закон тези пари се осигуряват от държавата, а не от бюджета на общината. От групата на МК „БСП за България” изразиха няколкократно мнение, че за да се очаква качествена работа и честно управление от кмета е необходимо и адекватно заплащане и единодушно подкрепиха внесеното предложение за увеличаване на неговата и заплатите на кметовете на населени места.

            По отношение на прочетената декларация от името на ГЕРБ, г-н Иванов от групата на МК „БСП за България” попита какво да прави настоящият кмет с наследеното кръгово кръстовище, което в момента пропада; кой ще носи отговорност за 8-те милиона лева финансови корекции, огромна част, от които за нарушения в обществени поръчки при провеждане на конкурси и търгове. Той зададе и въпроса: къде бяха съветниците на ГЕРБ при кражбата на общинско имущество за половин милион лева от контактната тролейбусна мрежа? „Неморално е да се изказват хора, които като бяха на власт не само, че не решаваха проблемите на Русе, а сега трябва всички русенци да плащаме за сериозни грешки и огромни пропуски.” , добави още Иван Иванов.

             „Най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов.” тези думи на немския държавник Ото Фон Бисмарк, припомни г-н Пламен Рашев. „Впрочем кампанията вече започна, а тя в България е като на война, където явно всичко е позволено.”, завърши той.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter