Парламентарни избори 2022,  Предсрочни избори - 14 ноември

Нона Йотова: Трябва да се промени методиката на бюджетирането на културните институции

Русе е първият европейски град в България. Ако говорим за култура, след освобождението тя започва именно от Русе. Идеята за създаване на ДОХОДНОТО ЗДАНИЕ би трябвало да е основа за развитието на културата в България. А, именно театрите да имат доходи от представленията и събитията, които се случват на тяхната територия. Тази идея е част от културната програма на БСП: реална, законова възможност приходите от творческите изяви на културните институции да остават за тях.


Един от основните проблеми, в областта на културата, който трябва да бъде решен е субсидирането от Държавата. То трябва да бъде равно с това, което отива за столичните театри.
Задължителни и спешни промени са необходими в закона за меценатството, като бъдат въведени реални данъчни облекчения за компаниите, които желаят да спонсорират културата. Този процес трябва да минава директно през Министерството на финансите, а не да се затлачва през тежката администрация на Министерството на културата. 

Русе винаги е бил културна столица на България. И това трябва да се развива, а не с години да не може да се ремонтират сградите на операта и на театъра. Като и двете са от национално културно историческо значение. На държавно ниво трябва да се промени методиката на бюджетирането на културните институции. Делегираните бюджети доведоха и трайно настаниха чалгата, халтурата в театъра, както и неграмотността в образованието. Нещата са много свързани. А в Русе са свързани и с пътната инфраструктура. При огромните възможности на един град от международно значение, да няма мобилност по суша, въздух и вода е немислимо. За съжаление, това е един от големите проблеми изобщо на Русе. Но това е и огромен проблем за културата в Русе. Един актьор, за да изиграе едно представление в София и да се върне в Русе ще изгуби от своите доходи, вместо да спечели. Да не говорим за пътувания на цели спектакли, били те в театъра, операта или концертни. В днешни времена, културата да няма мобилност е нещо немислимо. 

Имам и моя лична идея, която беше в алтернативния бюджет на БСП в 44-тото Народно Събрание: 15 милиона за половин работна заплата на артисти и режисьори, които да водят театрални състави към гимназиите. За щастие в Русе има многогодишна практика в това отношение и именно вярата и желанието на младите да се занимават с изкуство ме карат и аз да вярвам, че е възможно. Русе е и е възможно да бъде културна столица на България.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter