Нона Йотова в Русе

За необходимостта от държавна политика за културата разговаря с културни дейци в Русе кандидатът за народен представител от коалиция “БСП за България” Нона Йотова.

На срещата присъстваха кандидатите от русенската листа Пламен Рашев и Даниела Кирилова.

Нона Йотова отбеляза, че БСП е една от малкото политически партии, в чиято програма са заложени, както конкретни стъпки за укрепване и развитие на българската култура, така също е обърнато и специално внимание на нуждата от създаване на Закон за меценатството и изграждане на единен регистър на свободните артисти в България. Тези две точки ще бъдат приоритетен акцент в културната политика на левицата, върху чието реализиране тя ще работи активно.

Йотова изтъкна, че българската култура винаги е била мерило за качеството на живот на нацията ни, а нейното запазване и развитие е основополагащ фактор за издигане на интелигентността на българите. Тя подчерта, че е време за устойчиво изграждане на цялостна стратегия за инвестиции в културната инфраструктура. Затова в програмата на БСП за културно развитие е гарантирано не по-малко от 1% от БВП чрез бюджета на Република България.

Необходимите стъпки за укрепване и развитие на българската култура според социалистката включват отстояване на принципа на публично-частните партньорства в управлението на културата като гарант за демократичност, прозрачност, иновативност и креативност; партньорство на изпълнителната власт с творческите съюзи, неправителствения сектор и икономическите субекти и равнопоставеност на творците от държавните, общинските и частните културни организации при подпомагане на художествените им проекти.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter