Н. Стоянова: Моята борба е младите хора да се реализират в България

ДАРИК РАДИО

“Приех да бъда в листата с кандидати за народни представители на БСП за България, защото считам, че коалицията е единствената алтернатива за справяне с проблемите на обществото, и по този начин да се даде шанс на младите за реализация в страната”. Това заяви в интервю за Дарик радио Нора Стоянова, кандидат за народен представител. БСП е номер 4 в интегралната бюлетина, а Стоянова е с преференция 105.

Младата кандидатка за депутат е възпитаник и преподавател във Великотърновския университет, магистър по “Финасово и банково дело”. Председател е на Младежкото обединение на БСП-Русе, а така също и координатор на Националния съвет на БСП, а отскоро и общински съветник.

Като дете на учител, с над 20-годишен стаж в образователната система, Стоянова счита, че именно това е сферата, където тя би могла да бъде полезна в бъдещия парламент.

“Един от основните проблеми са делегираните бюджети. Част от учениците биват разглеждани просто като източник на средства. Процентът на функционално неграмотните деца, които завършват училище е много голям. След това тези деца влизат в университет, а като университетски преподавател мога да кажа, че това е най-големия проблем, с който се сблъскваме-слабата училищна подготовка на студентите”, споделя Нора Стоянова. Затова според БСП премахването на делегираните бюджети е една от стъпките, които трябва да се направят за постигане на промяна в тази посока. Друго нещо, което трябва да се направи е реформа в учебните планове и програми. БСП предлага и въвеждането на един учебник по един предмет за всички класове. С това се цели уеднаквяване на изучавания материал и въвеждането на стандарт, който да доведе до справедливо оценяване на всички ученици. “Знаем, че това няма да се хареса на много издателства, автори на учебници и печатници, но е стъпка в правилна посока и не бива да ни спира. Предлагаме и въвеждането на безплатни учебници до 12 клас, както и безплатни детски градини и ясли. Пари за това могат да се предвидят в бюджета.”, категорична е Стоянова.

В новия парламент на първо място БСП отново ще предложи преизчисляване на пенсиите, защото това е един от основните проблеми, които се открояват при срещите на Стоянова с хората от областта. За младите семейства пък стои въпроса с детските надбавки, таксите в ясли и детски градини, както и намаляване на ДДС за храни и лекарства.

https://dnews.bg/n-stoanova-moata-borba-e-mladite-hora-da-se-realizirat-v-balgaria.html

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter