Помните ли?

Младежката Бузлуджа

През 1912 година в град Русе се полагат основите на организираното ляво младежко движение в България.

На 28 август се провежда учредителна конференция на Съюза на работническата социалдемократическа младеж (СРСДМ).  Делегати от цялата страна се събират в Работническия дом в Русе (на ул. Христо Ботев 8 –  днешното ларго пред операта). До това време към БРСДП (т.с.) съществуват значителен брой гимнастически и просветни дружества, много от които през 1909-1910 г се преобразуват в младежки работнически социалдемократически организации. Задачата на учредителната конференция е да обедини дейността на тези дружества и организации в Общ съюз на българската работническа младеж.

Ламби Кандев приветства делегатите на учредителната конференция и съобщава, че в конференцията ще участват и г-н Панеску, делегат от съюза на работническата социалдемократическа младеж в Румъния, Георги Димитров, делегат на Централния комитет на БРСДП (т.с.) и 14 пълномощници на различни дружества и организации.

Георги Димитров поздравява пионерите на организираното ляво младежко движение у нас, от името на ЦК на БРСДП (т.с.) . Той уверява присъстващите, че Съюзът ще има пълната подкрепа на партията и синдикалния комитет в своите усилия да обедини работническата младеж и да ръководи борбите й за тържеството на социалистическия идеал. Той се обръща към всички с думите: “Ние трябва да работим така, че да съумеем да откъснем младите работници от буржоазното влияние, да им докажем, че само чрез борба те могат да подобрят своя хал и че само така ние , заедно със своите възрастни другари, можем да извоюваме по-щастлив живот.“

Конференцията избира централно настоятелство, със секретар младежкия деец Ламби Кандев.

Събитието от 1912-та остава незабелязано за широката русенска общественост през последните години. Дали, ние днес го оценяваме истински?! Това, че още преди 110 години хората, учредили СРСДМ, приближават България и Русе към Европа и европейските ценности, показват съпричастността на младите към прогресивната лява вълна, заляла Европа в началото на 20 век.

Като последователи на тези преди нас и като активни участници в съграждането на настоящето ние днес трябва да оценим реално завещаното ни, да го надградим и да добавим нещо от себе си за по-справедлив и по-сигурен живот в Родината ни за по-социално и по-солидарно общество.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter