Лидерът на БСП в Русе Пламен Рашев: БСП настоява за 9% ДДС на лекарствата, за безплатни детски ясли и градини

Пламен Рашев е член на БСП от 1982 г.  От пет години ръководи общинската организация на БСП, а от една година е председател и на областната.  Той е общински съветник от МК „БСП за България, АБВ, ПД „Социалдемократи”, ДРП „Българската пролет”. Има зад гърба си три мандата в местния парламент, а от 2019 г. е и негов заместник-председател.

Рашев е завършил „Автоматизация на производството“ в Техническия университет в София и „Икономика и управление на промишлеността“ в Стопанската академия в Свищов.  Семеен е, с две деца.

– Кои са местните лица на партията, на които ще заложите в изборите и защо?

– Всички предложени кандидати за народни представители минават през една широка, демократична процедура за избор. Предложенията излизат на конференции от основните партийни организации. Одобряват се и се подреждат от Областния съвет на БСП и накрая Националният съвет на партията определя водачите и мястото на коалиционни партньори и гражданска квота. Няма да казвам имена, защото те не са окончателни, освен името на досегашния ни депутат Крум Зарков. Всички общински конференции го посочиха като безспорен водач на листата за област Русе и той самият също желае да се кандидатира от нашия избирателен район. Затова и беше утвърден от Националния съвет. Номинациите за листите са много. Имаме политически лица, общински съветници, професори, финансисти, земеделски производители, юристи, педагози. В тази цветна палитра търсим баланс поне една трета да са представители на нежния пол, искаме и младежите да имат представители, стараем се при подреждането на листата да съчетаем опит и младост. И не на последно място –  имаме критерии, на които трябва да отговарят номинираните – да са обществено ангажирани хора, с добро име в обществото.

– Кой реди листите на партията ви в Русе?

– Листите по устав на партията се редят от Областния съвет. Не крием, че понякога се създава драматично подреждане. Сега обаче имам усещането, че този път съществува единение, единомислие сред членовете на сегашния Областен съвет и ще излезем с подредба, която е обмислена и одобрена с гласуване. Окончателно листата се приема от Националния съвет на БСП. Тази година в Русенска област, бих казал, откакто Крум Зарков е народен представител от нашия район, нещата потръгнаха. Май попаднахме на най-правилния човек. Ако погледнем в ретроспекция, все сме имали водач-софиянец с едно изключение – на проф. Христо Белоев. Тук изпращат все такива хора, които растат в кариерно развитие – Сергей Станишев, Ивайло Калфин, Миглена Плугчиева. Убеден съм, и Крум ще израсне.

– Кои са партиите и сдруженията в Русе, с които бихте се коалирали за изборите?

– И на тези парламентарни избори ще се явим отново като коалиция „БСП за България”. Освен социалистите, в нея влизат Земеделски  съюз „Александър Стамболийски”, БКП, партия „Нова зора” на Минчо Минчев, Екогласност на Емил Георгиев и политически клуб „Тракия“. Не мога да посоча от кой от изброените партньори ще има представител в листата. Но най-вероятно тяхната номинация ще бъде гражданска квота.

– Кои са новите послания в политиката и стратегията на партията за предстоящите избори?

– Имаме три свещени думи – свобода, солидарност и справедливост. Искаме свободни граждани да живеят в солидарно общество при справедлива държава. Това е сентенцията на платформата ни, на програмата и на „Визия за България“ и тя има дълбоко съдържателни конкретни измерители във всички сфери на живота. Най-важното е, че в пандемичната година стана ясно, че либералният модел за развитие се провали и това лелеено превъзходство на пазара, където държавата е нулирана  и всичко е пазар, определено се оказа лъжа. Този либерален модел, освен да роди чудовищни олигарси, нищо друго не неправи. Ние държим ясно да се разграничат привържениците на либералния модел от тези, които са привърженици на повече държава в условията, в които живеем. Ето това, че сега всички търсят държавата и общината за помощ, показа, че в трудностите трябва да сме единни, а то не може да стане без силна държава. Точно сега хората станаха още по-свободни да изразяват своето мнение, на което изключително разчитаме на предстоящите избори – да има свобода на волеиязвлението! И най-важното – максимално висока избирателна активност, дори и в тежките условия на пандемична обстановка. Говорим помежду си как да я постигнем и ще се постараем да  разпространим широко нашите конкретни цели и обещания за управление.

– Кои ще са дългосрочните регионални приоритети на новите русенски депутати и кои са най-спешните, които ще се поставят от парламентарната трибуна? 

 – На първо място на национална ниво е възстановяването на демокрацията и доверието в институциите. За Русе желаем продължаване на активното участие на България в Дунавската стратегия. Това е стратегия за развитие на изоставащите райони, свързва почти всички европейски държави в Централна с Източна Европа. А в България крайдунавските общини са едни от най-изостаналите, затова държим на тази стратегия. Държим и магистралата да стане факт. Магистрала, която поне 20 години чакаме, искаме и втори мост над река Дунав до Русе, има даже проект за това. В благоустройствения план на общината се вижда мястото на този мост и връзката му с магистралата.

На този етап всички корабособственици правят ремонти и технически прегледи в Гюргево. Ще припомня, че преди четири години поставихме темата за собствеността на Русенската корабостроителница. Искахме помощ от държавата за търсене на инвеститор. А тя, помощта, ще се изрази, ако държавата помогне да се заличи тежкото наследство. Друго, за което ще настояваме, е ставка от  9% ДДС за лекарствата, за безплатни детски ясли и градини, защото по-богатите общини могат да си го позволят. Искаме общински стимули за раждаемост, защото демографската криза е национална. Например 500 лева за първо дете, хиляда за второ и 1500 лева за трето дете. Ще искаме и преизчисляване на всички пенсии спрямо средния осигурителен доход  за 2017 година, а това засяга един милион и  300 хиляди пенсионери.

– Как ще убедите хората да преодолеят страха си от коронавируса и да участват в изборите?

– Всички общини имат представителство в кандидат-депутатската листа. Това са хора уважавани, те ще се обединят в общата цел за възможно повишаване активността в изборния ден. Преди четири години направихме добър резултат освен с новите лица, и с преференциалния вот, който и сега ще бъде поощряван. Трябва да се убедят повече хора да отидат да гласуват. Имаме водач в лицето на Крум Зарков  и най-добрите кандидати от общините. Това са все авторитети в съответната област, които ще оформят лицето на листата. Медиите имат сериозна роля. Надяваме се да имаме достатъчно представителност и в местните, и в националните медии. Протестната вълна от миналата година затихна привидно в този зимен период. Тя  ще се активира и ще бъде катализирана във всички случаи непосредствено преди изборите. Това недоволство не е плахо, то е явно и повсеместно и ще се изрази до отиване до урните. Няма как да се забрави „шкафчето”, „записите”, „Барселона”- никъде не се опровергаха тези неща.

– На кои избиратели в условията на здравна и икономическа криза ше разчитате?

– Ако активността е слаба, ще се разчита основно на т. н. „твърди ядра” на политическите партии. В нашата организация членуват 900 социалисти, а резултатът преди 4 години беше 20 300 гласа за БСП в общината. В областта пък за нас гласуваха над 28 хиляди души. Ако успеем да активираме и да повторим този резултат, ще бъде определено победа. Ако достигнем сегашния ни резултат на следващите парламентарни избори и отново имаме трима депутати, ще е добър резултат. Но вече има нови играчи, появяват се и в левия спектър такива сдружения.  

– Грешките на партията ви от предишни избори, които сега ще се опитате да избегнете ?

– Не бих ги коментирал. Трябва да водим позитивна кампания до последния момент. Две са основните задачи в пандемично време. Първата е медийна кампания и кампания в социалните мрежи, а втората – добре подготвени членове в секционните комисии и застъпници. Неслучайно Корнелия Нинова активира всички извънпарламентарно представени партии и сдружения за честен вот. Трябва да минимизираме купения, корпоративния вот чрез активност и да съхраним от злоупотреби вота на гражданите като пазим резултатите в секционните комисии.

– Има ли нещо, което не Ви попитах, а искате да добавите в края на това интервю?

– Много важно е да не се забравя, че през 2021 г. се навършват 75 години от организираното младежко бригадирско движение. На 5 август 1946 година започва строителството на Хаинбоаз – така се поставя началото на това движение. Мислим да отбележим годишнината с акция по залесяване, както навремето са започнали с Лесопарка, който също е изграден с бригадирски труд, и да продължим това дело. Ще има инициативен комитет, който ще излезе с конкретна програма. Ще се постараем да  мултиплицираме и в страната това дело, за да дадем пример на младото поколение.

https://www.briag.bg/lidert-na-bsp-v-ruse-plamen-rashev-bsp-nastoyava-za-9-dds-na-lekarstvata-za-bezplatni-detski-yasli-i-gradini?fbclid=IwAR2tcn3bqz2bJxoc8flerSIxukl0xhK-FOmFNo4dx7legv7TyFiVKJV8wt4

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter