Кум Зарков: “За нас каузата на културата в Русе, от която Операта е неразделна част, е кауза, която минава отвъд тези избори.”

Водачът на листата за народни представители от коалиция “БСП за България” в Русе Крум Зарков, се срещна с творческия колектив на Държавна опера Русе. На срещата присъстваха още Цветелина Пенкова, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент и Теодора Евтимова, директор на Регионална библиотека “Любен Каравелов” и кандидат за народен представител от листата на коалиция “БСП за България” в Русе.

Директорът на Русенска опера Иван Кюркчиев сподели с присъстващите основните предизвикателства, пред които е изправена културната институция, а именно методиката на финансиране и проблемите с материалната база, които са взели драстични размери след пожара на сградата през юли 2020г.

От своя страна Крум Зарков заяви: “До голяма степен съм запознат с много от проблемите на Русенска опера. Още през 2017- 2018 година обърнахме сериозно внимание на проблемите на Държавната опера, които тогава дадоха повод за широка дискусия – тема, която аз занесох в Парламента. Идеята на този дебат беше да поставим под въпрос именно методиката за финансиране, която тогава ние, социалистите, твърдяхме и продължаваме да твърдим, е концептуално сбъркана и обрича културните институции на трудности и оцеляване.”

Зарков поясни, че БСП като политическа сила се е ангажирала  да промени тази методика, да извади псевдо пазарния принцип и да го постави на ясни бази, които да направят финансирането много по-адекватно, вземайки под внимание различните аспекти на културните институции. Преразглеждането на методиката ще бъде точка първа в програмата на социалистите, касаеща начина на финансиране на културните институции в България.

По отношение на материалната база Зарков изтъкна: “Истината е че материалната база и в тази сграда, и на много други места в страната е под всякаква критика. Това, с което се ангажираме, е да изградим цялостна стратегия за инвестиции в културната инфраструктура. Защото когато нещо се прави на парче, това е предпоставка за все по-големи проблеми. Искаме да направим този вид дейност национална политика с ясна стратегия от една страна и да регионализираме от друга. Няма съмнение, че домът на Операта в Русе е тази сграда. Всяко временно решение ще бъде само временно.”

“За нас каузата на културата в града, от която Операта е неразделна, ключова част,  е кауза, която минава отвъд тези избори. Каквото и да се случи на предстоящия вот ние ще работим за нея, защото Русе е естествен културен и притегателен център на цяла Северна България и културните институции не могат да бъдат оставени да залиняват. Ние няма да го допуснем. В нашата програма устойчивото  културно развитие е гарантирано от не по-малко от 1% от БВП чрез бюджета на Република България. Ще разчитаме на помощта и на  европейските институции”, заключи Зарков.

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter