Крум Зарков: „Залагаме на културата като централно политическо съсредоточие!“

Кандидати от листата за народни представители на коалиция „БСП за България” в Русе се срещнаха с членове на Дружеството на художниците в града.

Бяха обсъдени редица проблеми, касаещи русенските творци, сред които основен акцент беше поставен върху състоянието на гилдията във време на криза, беше обсъден и въпросът за откупуване на художествени произведения.

На срещата присъстваха кандидатите за народни представители Крум Зарков, водач на листата в Русе, Теодора Евтимова, Мяна Досева и Тодор Йорданов.

„Залагаме на културата като централно политическо съсредоточие, в което най-накрая да спрем само да констатираме проблеми и да започнем да намираме решения. Затова и представител на културните дейци в нашата листа от гражданската квота е директорът на Регионалната библиотека, Теодора Евтимова, като знак, че искаме да привлечем повече експерти и специалисти в духовната сфера”, заяви в своето обръщение към творците Крум Зарков.

Той посочи, че за социалистите не са непознати повечето проблеми на хората на изкуството, както и темата за тежкото състояние, в което се намират художниците, особено в сегашното време на криза.

Зарков изтъкна, че в своята програма левицата предвижда увеличаване на бюджета за култура в национален план, а в по-тесен  аспект ще се стреми към регионализация на културната политика. По отношение на художниците социалистите предвиждат увеличаване на бюджетите за откупки и помощ, за да може изкуството им да достига по-лесно до максимално голяма аудитория, като по този начин ще се осигури съответния приход за хората на изкуството. Кандидатът за народен представител подчерта, че политиката на откупките е сложен въпрос, по отношение на който в момента има много празноти.

Според Зарков е важно да се обмислят и  мерки за компенсация в периода на пандемия, тъй като галериите са затворени и изложби не могат да се правят, което д влияе директно върху художниците.„Цялата идея за регионализация на културата е да бъдат заменени настоящите неработещи методики с нови, както и да се вземат предвид различни от пазарните параметри. Трябва да се осигури възможност артистът да се изразява без да мисли за своето физическо оцеляване – нещо, което неолибералният модел в икономическия му аспект не може да направи. Необходимо е цялата система да бъде пренастроена”, заключи Зарков.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter