Корнелия Нинова в Русе: „Каквото обещавахме в опозиция, го свършихме.“

Корнелия Нинова в Русе: И в следващото Народно събрание Българската социалистическа партия ще бъде гарант за сигурност, за стабилност, за спокойствие, за аргументираност, за познание и професионализъм.

Лидерът на Българската социалистическа партия Корнелия Нинова посети Русе, за да се срещне с членове, симпатизанти и привърженици на партията в крайдунавския град. Заедно с нея на събитието присъстваха още водачът Иван Иванов и всички кандидати за народни представители от листата на левицата в Русе, председателят на Областния съвет на БСП-Русе Тодор Йорданов и кметът на Община Русе Пенчо Милков.


„Пред избори сме отново. Четвърти път за съвсем кратко време и то избори в много тежка ситуация на кризи, натрупани една върху друга. Първо беше Ковид кризата, дойдоха икономическата, енергийната, социалната, войната със всички последици. Не сме имали такова струпване на кризи в най-новата българска история. И точно в този момент на нас, българските социалисти се падна да участваме в управлението. Да взимаме важни решения. Но това управление днес ни дава самочувствие да застанем пред вас открито, с лицето си и да кажем: „По време на това управление не ви предадохме, не ви излъгахме. Каквото обещавахме в опозиция, го свършихме.” , заяви Корнелия Нинова пред десетките присъстващи в зала „Европа” на Доходно здание.

„Нашите ресори бяха икономика, социална политика, земеделие и туризъм. За пръв път откакто сме членове на Европейския съюз Европейската статистическа агенция отчете в края на месец юли, че за тези първи 6 месеца България е на първо място в Европа по промишлено производство и по индустриален растеж. Думите промишленост, индустрия бяха позабравени, като че ли в последните години. А това е движещата сила на всички други политики, защото трябва да има производство и икономика, за да има пари за пенсии, за болници, за училища, за млади хора. Постигнахме 4-то място в Европа по ръст на Брутния вътрешен продукт, т.е. ние стабилизирахме икономиката. Но ще добавя и още нещо – то е повече партийно, идеологическо – ние доказахме на практика думите ни от години, че неолибералният модел е изчерпан, че не може всичко да се оставя на свободата на пазара, защото там големите, при нелоялна конкуренция, унищожават малките. Доказахме, че държавата трябва да се намеси и да има своята роля в ключови сектори от обществения живот. Е, това стана. Защото държавата застана в икономиката до фирмите и ги подкрепи за скъпия ток през зимата с 250 лева на мегаватчаса, като по този начин спасихме промишлеността – да не фалира и да не се увеличава безработицата. Държавата застана до всяко семейство и по искане на Българската социалистическа партия замразихме цените на тока за домакинствата през зимата, т. нар. мораториум. Ето това е истинската роля на държавата, която се грижи и за икономиката, и за хората”, сподели още лидерът на социалистите.

„ Да, днес много партии си приписват заслугите на БСП от това управление. Не се сърдим. Това е още едно признание, че сме си свършили работата. Защото втората част от нашата силна политика в това правителство беше социалната политика”, каза Нинова и допълни, че по искане на Българската социалистическа партия и в изпълнение на нейната програма, 22 милиарда лева са били отделени от бюджета за социални политики.

„Осигурихме безплатни детски градини и ясли; увеличихме размера на майчинството през втората година от 650 лв. на 710 лв.; увеличихме детските надбавки; постигнахме 600 лв. необлагаем минимум за първо дете и 1200 лв. за второ, ако младите семейства работят”, уточни Нинова. Тя подчерта, че при тяхното участие в управлението са били увеличени пенсиите, минималната работна заплата и стойността на ваучерите за храна на работещите.

„Казваме какво свършихме, но остана много несвършено. Знаем тревогите на народа си. Знаем каква е инфлацията. Знаем как хвърчат цените и колко се обезценяват доходите. Затова тази политика, която провеждахме досега, трябва да продължи – в следващия парламент и в следващото правителство. Защото в тези трудни времена правителство без лява партия няма да отговори на очакванията на народа. Участието на лява социална партия в правителство е гаранция за провеждане на социална политика, гаранция е, че ще има социален стълб, какъвто бяхме досега”, допълни председателят на левицата и сподели още, че социалистите настояват за замразяване на цените, компенсация на фирмите, за да се спаси икономиката и мощна социална подкрепа на домакинствата. В продължение на социалната си програма те ще работят за осигуряване на безплатни учебници за деца до 12-ти клас; безплатни лекарства за деца до 14 години; преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, както и увеличаване на вдовишките добавки на 30%.

„Но каквото и да правим в тези кризи те могат да бъдат овладяни трайно и нещата в света да се оправят само с приключване на войната в Украйна, коментира Нинова. Ние сме за решаване по мирен път на конфликта, за дипломатически преговори, за диалог и разговори и за възстановяване на отношенията с Русия.”

В заключение лидерът на социалистите заяви: „Най-голямото предизвикателство пред нас ще бъде съставянето на редовно, стабилно, трайно правителство след 2 октомври, с ясна програма и ясни приоритети. Това ще изисква високо ниво на отговорност и на държавническо мислене. Разбира се това не означава безпринципни съюзи за власт. Но означава трайно политическо поведение за стабилна, сигурна и социална държава, за каквато ние настояваме. Нашето ограничение е едно – коалиция с модела ГЕРБ за БСП е неприемлива. Аз съм убедена, че правителство ще има. Въпросът е: Какво? Това зависи от всички нас. Дали ще се върне старото, срещу което ние, българските социалисти се борим от седем години или ще продължим да слагаме основите на правова държава, на ред, на правила, за да има социална политика и стабилна икономика. Това е изборът. И той е в ръцете на българските граждани.

Ние заставаме с достойнство, че знаем как да продължим. Ние сме партия с опит. Били сме и в опозиция, и в управлението. Ние знаем какво е трайно законодателство. Знаем как трябва да се направи. И затова и в следващото Народно събрание ще бъдем такива: гарант за сигурност, за стабилност, за спокойствие, за аргументираност, за познание и професионализъм.

Изправени сме пред големи предизвикателства. Време е за смели хора, решителни, можещи, хора, които са отговорни единствено пред националния български интерес. И ние сме точно такива.”

В обръщение към русенските социалисти водачът на листата за народни представители Иван Иванов изтъкна, че в условията на толкова много предизвикателства, мисията на БСП е да върне доверието към институциите. Той изрази убедеността си, че и в новия парламент българските социалисти ще бъдат онази конструктивна сила, която ще направи всичко по силите си, за да има редовен кабинет и правителство, което да преведе българските граждани през трудностите, пред които е изправена държавата.

Подкрепата си за кандидатите на левицата в Русе изрази и кметът на града Пенчо Милков, който призова гражданите да подкрепят с гласа си социалистите – политиците, които с всички свои действия защитават интересите на трудовите хора.

От своя страна председателят на Областния съвет на БСП в Русе Тодор Йорданов подчерта, че всички кандидати на партията в крайдунавския град са хора с умения, опит, експертиза и знания, които са достойни за доверието на съгражданите си.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter