Иван Иванов: С рекордни средства за земеделието БСП подкрепи българските фермери в кризата

Иван Иванов е водач на листата на коалиция БСП за България в 19-ти МИР – Русе. Магистър по история от СУ „Св. Климен Охридски“, магистър по право от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Доктор по история и доктор на науките по управление на информационните процеси. Депутат в 6 последователни Народни събрания, министър на земеделието в коалиционното правителство с участието на „БСП за България“ с премиер Кирил Петков.

Докато той беше начело на министерството, само за 7 месеца бяха осигурени безпрецедентни средства за земеделието и на практика бяха изравнени субсидиите на българските и европейските фермери, което е една безценна помощ  в тежката криза. Тази година секторът ще получи най-високия досега бюджет – до края на 2022 г. парите за земеделците ще достигнат близо 3,4 млрд.лв., с 800 милиона лв. повече от миналата година. И добрата новина тук е, че нито служебното, нито някое следващо правителство могат да „орежат“ тези средства.

С Иван Иванов разговаряме за перспективите и проблемите на сектора, и за стратегическата визия на БСП за развитие на земеделието.

Г-н Иванов, има ли вероятност парите за сектор „Земеделие”, предвидени от вашето управление,  да бъдат пренасочени в други ресори?

Не само, че тези пари за земеделието са гарантирани, но и за следващата година ще се борим за същите средства в сектора. Тези средства няма как да бъдат пренасочени, тъй като сме ги заложили в бюджета, имаме нотификация от ЕК, т.е. направили сме процеса неотменим.  Сега целта е да заложим такива средства и за следващата година. Затова е много важно БСП да влезе в управлението, за да бъдат гарантирани тези пари за земеделците.

Удовлетворен съм от свършената работа за тези 7 месеца в управлението и оставям един добре подреден дом. Факт е, че по време на мандата си като министър успях да установя перфектна комуникация със земеделските производители. Заедно с екипа ми отворихме министерството за фермерите, организирахме редовни онлайн приемни на администрацията, нещо, което не се е случвало досега. И най-важното – в добра комуникация с парламента и правителството – успяхме да осигурим рекордни държавни помощи за земеделците. Тази помощ се оценява високо от земеделските производители, които на всички наши срещи – и в момента, по време на кампанията – благодарят за подкрепата и изразяват надежда, че БСП отново ще бъде в държавното управление.

В качеството ви на земеделски министър вие успяхте да договорите с Министерство на финансите да осигури допълнителни средства за държавни помощи в размер на близо 600 млн. лв. Какъв е общият ресурс, подсигурен за сектора?

Общият ресурс за сектор „Земеделие” за 2022 г. възлиза на близо 1 млрд. лв. Акцентът при разпределението им е поставен върху малките и средни производители.

Държа да подчертая, че Министерство на земеделието участва и в изработването на механизми за справяне с последствията от Ковид кризата и войната в Украйна. Въпреки всички трудности, паралелно се прилагаха и съществуващите схеми за държавни помощи – за намаляване на щетите и преодоляване на последствията от природни бедствия; защита срещу болести по растенията и животните; опазване на генетичните ресурси; подпомагане за качествена земеделска продукция; инвестиционни мерки; данъчни облекчения. Докато през 2019 г. държавните помощи за земеделието бяха 278 млн. лв., до края на 2022 г. те ще достигнат близо 1 млрд.лв. Тази година ще бъде удвоен и обшият ресурс за подпомагане на земеделските стопани по пазарните мерки – лозаро-винарската програма, пчеларската програма, училищни схеми, оперативни програми и кризисната мярка.

По кризисната мярка за овладяване на последиците от войната в Украйна договорихме 20 млн. лв. европейска помощ и осигурихме 200% държавно съфинансиране, с което общото финансиране възлиза на 62 млн. лв. За сравнение – през 2019 г. средствата по Пазарните мерки са били 43 млн.лв., през 2020 г. – 50 млн.лв, през 2021 г. – близо 67 млн. лв., а до края на 2022 г. ще достигнат над 143 млн.лв.

По линията на директните плащания България подкрепи предложението на ЕК за увеличаване на процента на авансовите директни плащания за кампания 2022 г. Всички плащания към земеделските стопани бяха извършени по утвърден график и в края на юни 2022 г. приключи изплащането на средства за Кампания 2021 г. Над 96 хил. земеделски стопани получиха директни плащания от над 1,8 млрд. лв.

На база на извършваното през 2022 г. договаряне, обработка на проекти и заявки за плащане до края на годината по всички мерки от ПРСР 2014-2020 г. трябва да бъдат разплатени близо 300 млн. лв.

Каква е стратегическата визия на Българската социалистическа партия за развитие на земеделието у нас?

В стратегическия план на земеделското министерство са заложени 16 млрд. лв. подкрепа за земеделския сектор в България през следващите 5 години.

С плана се увеличава подкрепата за малките и средни стопани чрез засилване на преразпределителното плащане и налагане на тавани на директните плащания от 100 хил. евро на стопанство.

В изпълнение на ангажимента за засилване на конкурентоспособността на българското земеделие правителството взе решение за увеличаване на държавното съфинансиране за развитие на селските райони от 15 на 60%.

Увеличава се подкрепата за малките производители, които се обединяват за различни инвестиции в производството – там държавата ще поема 70 % от разходите

Как бихте отчели свършеното от БСП като партньор в управлението?

Само за 7 месеца, в условията на Ковид криза и последствията от войната в Украйна, успяхме заедно с коалиционните и европейските ни партньори, и заедно с българските земеделци, да постигнем повече отколкото е направено до сега за сектора.

Но рекордното финансиране и постиженията в земеделието не са единственото, което БСП успя да реализира от програмата си чрез участието си в правителството. Само за 7 месеца във властта БСП осигури безплатни детски градини и ясли, увеличи размера на майчинството през втората година от 650 лв. на 710 лв., осигури 300 лв. еднократна помощ за първокласници и осмокласници, постигна 600 лв. неблагаем минумум за първо дете и 1200 лв за второ, увеличи минималната работна заплата от 650 лв. на 710 лв., бяха изплатени 95 млн. лв. за запазване заетостта на 78 000 работници в почти 4000 фирми. Минималнатата пенсия беше увеличена от 370 лв. на 467 лв., а средният размер на пенсиите достигна 669 лв.

Още в началото на август БСП прие своята предизборна програма и беше първата политическа сила, която обяви приоритетите си за изборите на 2 октомври. Но сега трябват бързи и спешни действия за посрещане на зимата. България има нужда от стабилно управление, което да вземе незабавни мерки в подкрепа на семействата, децата, младите, работниците, пенсионерите и икономиката. Затова ние, българските социалисти, сме готови с 10 спешни решения за първите 100 дни на управлението:

  1. Да се наложи таван на цените.
  2. Да се изземат свръх печалбите на енергийните дружества и да се преразпределят справедливо на домакинства и фирми.
  3. Училища, болници, общини да се върнат на регулирания пазар на енергия.
  4. Да продължи подкрепата на бизнеса за тока.
  5. Да се увеличи минималната работна заплата на половината от средната.
  6. Да се въведе необлагаем минимум на размера на прага на бедността.
  7. Да се въведат безплатни лекарства за деца до 14 г.
  8. Да се осигурят безплатни учебници до 12 клас.
  9. Да се приеме определението за енергийно и водно бедни и да им се отпусне социална подкрепа.
  10. Да се преизчислят пенсиите и да се увеличи вдовишката надбавка.

Социалната политика е един от най-важните приоритети на БСП и в платформата на партията са посочени конкретни стъпки в подкрепа на хората. Мерките трябва да бъдат приети от 1 януари 2023 г. със Закона за Държавния бюджет и Бюджета на ДОО.

Аз съм напълно уверен, че и в следващото Народно събрание   Българската социалистическа партия ще бъде гарант за сигурност, за стабилност и за спокойствие, защото това е партията, която системно и последователно е отстоявала демократичните ценности, защитата на правата на българските граждани, както и техния социален статус и доходи. БСП е движещата сила за настъпилите през последната година реформи в икономиката, индустрията, политиката по дходите и закрилата на децата и младите семейства. Този път трябва да продължи. Затова призовавам на 2 октомври българските граждани да ни подкрепят с номер 28 в интегралната бюлетина.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

https://www.rusemedia.com/%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D1%81-%D1%80%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B5%D0%BC/?fbclid=IwAR3slDzwix7Tuu8PoqnEce2T7P6rSh9bTkdj56JDS9f6anryQENo-PAWdfA

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter