Елисавета Досева: Спортът не е само за високото спортно майсторство, спортът е за всички.

РАДИО РУСЕ

Вашата кратка визитка към нашите слушатели?

Животът ми е свързан със спорта. Един малко мъжки спорт, това е стрелба, първо спортна стрелба, след това ловна стрелба, инструктор за кандидат ловци. По настоящем съм учител по физическо възпитание в СУЕЕ К.Кирил Философ – училище по европейски езици. Работим с деца, опитваме се да помогнем до колкото можем и за тяхната физическа култура и изобщо да израснат като добри хора.

Какви ще са акцентите в работата Ви в сферата спорт, младежки дейности?

В тази сфера работим много, екип от хора професионалисти, един акцент е за спортните бази, защото ние се радваме на всички високи постижения, както казваме всеки се снима с първите, но спортът не е само високото спортно майсторство , а спортът е за всички, за учащи. В нашата програма доброто е това, че се говори за спортните бази, които би трябвало да бъдат използвани максимално, а не само от спортните клубове или да се направи така, че в момента, в който има малко свободно време нека да е за гражданите, нека да е за всеки един, който обръща внимание на здравето си , на духа си и изобщо на настроението за живот.

Смятате, че тези бази трябва да станат достъпни за всички?

Да, разбира се, като се запази времето на клуба, които са поели отговорността да създават елитния спорт, до колкото и както могат в тези условия и въпреки условията понякога. Мисля че базата трябва да е достъпна за всички за да бъде наистина спортът превенция за здраве.

Какви други политики, в посока младежки дейности бихте подкрепили и които смятате, че трябва да се променят?

Мисля че в днешно време младежите са хората, които ще направят нещата по-добри, надявам се да са едни грамотни хора и както обичам да казвам на моите ученици, трябва да сме грамотни зрители, не само грамотни участници, в каквото и да е, защото образованието, здравето, грамотността са нещата, които са двигателят на всичко. За учащите като младежки дейности би трябвало да се променят нещата, грижата само за успех и само да сме първи, не смятам, че е най-доброто.

Като преподавател , Вие, виждате системата и от вътре, какво трябва да се промени в системата на образованието, което касае и спорта?

Това, което лично мога да кажа е, че би трябвало да се намали бюрокрацията, би трябвало да се увеличи времето за практически упражнения за каквото и да е, защото само знания неподкрепени с практика, много трудно се усвояват и трудно остават като трайни такива, това го виждам всеки, ден.  Друго ,специално за учащите в основното образование, в средното образование изключително трябва да се наблегне на програмата на обучение и да не е толкова този високо интелектуален език, ако мога така да се изразя. Би трябвало да се сведе до знанието на децата в тяхната възрастова група, понякога трудно усвояват материала, който трябва да бъде по малко по-друг начин представен или да се работи с хората не терен, директорите учителите, тези които пряко са засегнати от това как де се случат нещата за да бъде добро образованието им.

Т.е. да научаваме децата да знаят как да учат , да придобиват нови знания и умения, отколкото да ги товарим с информация, която още на следващия ден ще забравят.

Това е най-важното, защото с тази информационна бомба, с интернет, нещата, които получават на готово от мониторите, много трудно остават като причинно следствена връзка. Трябва да се научат те да намират правилното нещо. Получавайки по-широка култура , повече знания, по-добри знания да могат да се насочат към това, което според тях и според техните възможности, ще е най-доброто.

Защо русенци да ви подкрепят?

Защото там се работи в колектив, защото имаме колективни органи и решаваме всичко заедно, не е личностна партия. Нека хората информирано и разумно да направят своя избор. Надявам се да гласуват повече за нас, надявам се това да е последното гласуване за да се случат нещата добре за България.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter