Дилян Саманджиев: „Никой не може да ме убеди, че не заслужаваме част от таксата за преминаване на Дунавмост да постъпва в бюджета ни.“

Информация по заявление за достъп до обществена информацияс вх. NoЗДОИ-10/20.01.2021 г. предостави Агенция „Пътна инфраструктура“ на общинския съветник Дилян Саманджиев.

На основание Решение NoРД-ОИ-11/02.02.2021 г. се предоставя следната информация:

Приходите от такса за преминаване на пътни превозни средства по моста на р. Дунав в посока Русе –Гюргево, за посочения в заявлението период, са както следва:

  • 2016 г. –23 484 607 лв.;
  • 2017 г. –24 136 198 лв.;
  • 2018 г. –24 740 751 лв.;
  • 2019 г. –26 020 648 лв.

,,Както се вижда от цифрите печалбата от таксата изобщо не е малка. Няма да коментирам какво може да се направи с тези суми, то е ясно, че може да се направи много за нашият град. В рамките на един четири годишен мандат сумата е почти 100 млн. лева и, както се вижда от данни сумите, всяка година се нарастват. Защо Русе да няма право поне на част от таксата да постъпва в бюджета на Общината?

При положение,че се амортизира инфраструктурата на града,замърсява се въздуха,увеличава се риска от ПТП поради претоварен трафик около ,,Дунав мост‘‘ и накрая – нищо.

Защо ППС с русенска регистрация да не преминават безплатно през моста?

За да може да се стимулира русенският бизнес.

Според мен,може да стане част от таксата да постъпва в Общината, но се иска воля от страна на властимащите на национално ниво, но нещо волята липсва. То не е като да обикаляш с джипката. Аз като общински съветник съм задължен да покажа на русенската общественост, че в общинският бюджет не постъпва финансов ресурс от таксата и че всичко от таксата отива в София. Мен никой не може да ме убеди, че не заслужаваме част от таксата да постъпва в бюджета ни. Все пак не съм крепостен роб на София‘‘, коментира общинският съветник Дилян Саманджиев.

На практика, с постъпленията от българска и румънска страна за период от 10 години, може да се построи нов мост до стария.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter