Нашите съветници,  Предложения, питания, инициативи

Разширен дебат за трафика на тирове и ремонтa на ВиК мрежата в Русе

Проблемите с трафика на тежкотоварни автомобили на територията на Русе и проекта за подмяна на ВиК мрежата бяха обсъдени по време на среща с гражданите на Община Русе. Инициативата беше на председателя на Общински съвет – Русе Иво Пазарджиев, в нея се включиха областният управител Анатоли Станев, кметът на Община Русе Пенчо Милков, представители на териториалните структури на МВР и Гранична полиция, общински съветници и др.

Срещата беше в по-широк формат по искане на група общински съветници в местния парламент, включително от МК „БСП за БЪлгария“, вместо планираното за петък, 26 август извънредно заседание на Общинския съвет.

Гражданите имаха възможност да зададат своите въпроси и да изкажат мнения относно двата наболели за всички русенци проблема.

По отношение на проблемите със засиления трафик експертите разясниха, че войната в Украйна, прекъсвания в обслужването на пропускателния пункт от румънска страна, недостатъчен щат от българска страна се едни от основните причини за опашките от тежкотоварни автомобили. Те подчертаха, че служителите на МнВР правят всичко по силите си да облекчат движението в и около града.

Общински съветници от „БСП за България“ също активно се включиха в дебата.

Деница Иванова постави питане относно подпомагането на русенските гранични полицаи от техни колеги от други ГКПП на страната,  както и дали се прави необходимото за организиране на движението в града в началото на новата учебна година предвид ремонтите заради ВиК проекта.  

„ Ясно е, че институциите работят съобразно действащата нормативна база. Ако смятате, че за да се улесни работата Ви са необходими законови изменения, то представяли ли сте такива предложения на народните представители от Русе в предходните Народни събрания? Към Пътна полиция – правени ли са искания за увеличаване щата на служителите с оглед осигуряване охраната на обществения ред не само покрай тировете, но и в града“ това бяха въпросите зададени от Биляна Иванова.

Елисавета Досева, предложи България да почерпи опит от европейски държави, където  при излизане от страната на нарушителя чужденец се връчва глоба и той не може да продължи докато не я плати.

От отговорите на експертите стана ясно, че проблемът с щата е въпрос на усилия от страна на министерството, относно предложенията за законодателни промени – такива са внесени, но предвид ситуацията с честото сменяне на правителства не са все още придвижени. Относно глобите има система за издаване на електронни фишове, в резултат , на която има добра събираемост, но има какво още да се желае. За началото на учебната година е създадена необходимата организация за спокойното придвижване на децата и техните родители.

Относно проекта за подмяна на ВиК мрежата  Иван Иванов попита в какви срокове следва да завърши той за града и кварталите Долапи и Средна Кула?  Биляна Иванова зададе въпрос какви трябва да са метеорологичните условия, за да се асфалтират вече завършени те участъци, тъй като редица такива остават до ниво бял камък с месеци, което възпрепятства нормалното придвижване на живущите.  акад. Христо Белоев предложи да се обозначават ремонтните дейности по-добре, за да не влизат хората в улици, задънени поради Водния цикъл.

В отговор представители на ВиК казаха, че по предварителни разчети всичко трябва да приключи до края на годината, но също и че се налага да се правят промени в графиците. По отношение на асфалтирането обещаха да се извършва по-строг контрол, дори през близките седмици ще се асфалтират забавените с месеци отсечки. Ангажираха се да предприемат действия по по-добра сигнализация за промените в движението.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter