ДА СПРЕМ ЕЗИКА НА ОМРАЗАТА Обръщение-апел от коалиция “БСП за България” в Русе

Уважаеми русенци,

Често политиците губят мяра по време на избори. Езикът на омразата става все по-ожесточен и агресивен.

Днес Русе стана свидетел на грозна политическа злост и безпомощност, базирани на враждебност и агресивна лексика, насочени към личност, която няма пряко касателство към водената в момента политическа предизборна кампания.

За съжаление обидата в политическата реч не е новост в българския политически живот, тя става все по-осезаема и навлиза безапелационно в политическото говорене.

В отговор на този акт ние, представителите на политическите партии от   коалиция “БСП за България” в Русе призоваваме всички политически сили, участващи в предизборния процес, както и представителите на гражданското общество, желаещи честни, почтени, толерантни и свободни от омраза избори да се присъединят към нашия апел за отказ от враждебно говорене и спазване на високите правозащитни стандарти за цивилизована, демократична дискусия и публична критика.

Нека спрем враждебната реч, чието разпространение подбужда, насърчава и оправдава омразата, основана на нетолерантност!

Напомняме, че езикът на омразата е недопустим в публичната комуникация и ескалирането на напрежение в обществото трябва да бъде избягвано. Това касае и предизборното говорене и ангажира политиците към правомерен изказ на техните послания.

Дискриминацията, тормозът, речта на омразата в предизборната кампания, са в противоречие с демократичните принципи и подкопават основните ценности на България като демократична държава, както и нашите общи конституционни традиции.

Уважаеми граждани,

Уважаеми политици,

Да заклеймим враждебния, низък и агресивен начин на действие! Да покажем, че град с дългогодишни културни и духовни традиции, какъвто е Русе споделя високи ценности!

Пламен Рашев

(Пълн. на КП “БСП за България”)

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter