Нашите съветници

Групата на МК „БСП за България“ подкрепи Русе да има омбудсман

Общинските съветници от МК „БСП за България“ (АБВ, Движение за радикална промяна „Българска пролет“, ПД „Социалдемократи“, БДЦ) подкрепиха предложението за провеждане на процедура за избор на обществен посредник или омбудсман.

По време на продължилия повече от час дебат съветниците изказаха своите аргументи за избора на такава фигура . Биляна Кирова изтъкна, че това, че той е равно отдалечен от всички политически партии, прави омбудсманът да бъде длъжността на гражданите. „Основната му дейност не е само публична независимост, но и подобряване административните услуги, повишаване правната култура на гражданите, както и да ги защити при нарушаване на правата и свободите им от държавен или общински орган.“ допълни Диана Ласонина. От групата на ГЕРБ-СДС се обявиха против процедурата сега, поради неуспешните опити от предишни управленски мандати , в отговор на което Деница Иванова заяви, че не трябва да се отказва да се прави нещо само, защото веднъж не е успяло да се случи, а да се изчистят не работещите моменти и да се стигне до работещ вариант .

Гост на онлайн заседанието, на Общински съвет Русе, беше омбудсманът на Република България Диана Ковачева. Тя обяви, че близо 300 са жалбите, които тя получава от Област Русе в рамките на година. „Работата на една институция е толкова ефективна колкото ефективни са хората, които работят в нея. Всяка една институция може да бъде изпразнена от съдържание ако хората вътре нямат отношение, нямат желание, нямат страст да работят това, за което са изпратени там.“, заяви г-жа Ковачева. Тя призова съветниците да дадат шанс на тази процедура. И подчерта че отговорът дали трябва да има омбудсман в Русе, е в личностите, които ще се явят и ще се кандидатират. „Има смисъл ако върши работата си съвестно, ако е почтен, ако е добронамерен и независим в своята дейност.“ каза още националният омбудсман.

След проведено гласуване с 35 гласа „за“ Общинският съвет прие решение, с което откри процедура за избор на обществен посредник. Конкурсът ще бъде проведен на 30 юни 2021 г.

Беше избрана 11-членна комисията, която ще участва в избора на омбудсман на град Русе. От групата на МК „БСП за България“ в нейния състав бяха включени Биляна Кирова и Нора Стоянова.

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter