В. Иванов: Проблемите на Русе са свързани с цялостното изоставане на Северна България

Според кандидата за народен представител от коалиция БСП за България, на страната са необходими политици, които имат поглед с по-далечен хоризонт

Начало България В. Иванов: Проблемите на Русе са свързани с цялостното изоставане на Северна България

21.06.2021  -ДАРИК РАДИО

“Надявам се, че това широко ляво-центристко обединение, което направихме ще допринесе за консолидация на това пространство и ще постигнем добър резултат. Нашият избирател отдавна не е бил така обединен”. Това заяви в интервю за Дарик радио Валери Иванов, кандидат за народен представител от листата на коалиция “БСП за България. Иванов е представител на коалиционния партньор АБВ и е с преференциален номер 104, а БСП е на четвърто място в интегралната бюлетина. Иванов е дългогодишен изпълнителен директор на Дунавски драгажен флот

Според Иванов проблемите на Русе са комплексно свързани и се дължат на сериозното икономическо изоставане на цяла Северна България, в сравнение с южната част на страната.

“Русе е Дунавска столица, а управляващите до момента не обръщат никакво внимание на Дунавската стратегия. Ние сме единствената държава, която е загърбила Дунава. Малко хора си дават сметка, че  реката е сързана с друг много важен отрасъл – енергетиката, защото не може да има ядрена централа на друго място, освен при такъв голям водоизточник. Свързано е и с инфраструктурните проекти и изграждането на магистралите, защото от реката добиваме инертните материали. Свързана е и със земеделието, и така важното напояване. Навремето се напояваше цяла Северна България с Бръшленската напоителна система. Последното геройство, което направиха е да извадят металните тръби и да ги нарежат на скрап. Та това е комплекс от проблеми, по които трябва да се работи”, категоричен бе Иванов.

Животът на инж. Иванов е минал буквално на брега на Дунава. Той счита, че държавата пречи на  бизнеса му. „От една страна, нашата дейност е полезна за реката, от друга, много хора смятат, че ние вредим, защото подкопаваме брега.“

Годишно, казва той, реката донася до долното течение 10 млн. куб. м наноси. До 1990 г. ДДФ изземва по близо 5 млн., а от другата страна на румънския бряг също са се изземвали по толкова. Постепенно дейността намалява до 500 хил куб. м, а през последните години и до 250 хил. През 2017 г. обемите са спаднали до критичните 100 хил. куб. м.

При това положение реката започва да се затлачва и това пречи на корабоплаването. „Преди имаше 4-5 наносни прага годишно, които пречеха на корабоплаването, сега са 30 – 35, и то основно в долното течение“, казва инж. Иванов.

„Дунавски драгажен флот“ има и друг проблем – „Натура 2000“. „Всъщност най-голямата пречка за почистването на реката е „Натура 2000″, на чиято територия се намират над 70% от водната площ. А там не може да се извършва стопанска дейност. Обвиняват ни, че пречим на рибарите и плашим рибата, а ние вадим инертни материали – пясък, чакъл и тиня, с което отстраняваме праговете. Не ми се е случвало досега нито веднъж да извадим риба.“, казва инж. Валери Иванов. Той смята и че част от таксите, които държавата взема от Драгажния флот за изземването на инертни материали, както и такса “Дунав мост” и други подобни, може да остват в Русе за развитието на региона.

Според инж. Иванов новият български парламент трябва да започне един процес на нормализация на диалога, да имаме реален поглед върху проблемите. “Ние, българите сме царе да отричаме постигнатото от тези преди нас. Трябва ни един тон на успокоение, и него трябва да го даде новият парламент”.

Валери Иванов е на 64 години. Средното си образование завършва в Техникума по корабоплаване и корабостроене, а след това се дипломира като машинен инженер, специалност „Двигатели с вътрешно горене“. Има специализация „Икономика и организация на фирмите в строителството“ от Икономическия университет във Варна. От 1978 г. постъпва на работа в Дунавски драгажен флот и минава през всички ръководни постове. От 13 февруари 1990 г. става началник на поделение ДДФ-Русе. През 2003 г. инж. Иванов става мажоритарен собственик на Дунавски драгажен флот. Областен председател е на ПП АБВ.

https://dnews.bg/v-ivanov-problemite-na-ruse-sa-svarzani-s-calostnoto-izostavane-na-severna-balgaria.html

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter