Интервюта

Велислав Великов: „Трябва да има подходящи условия за развитие за малкия и среден бизнес.“

РАДИО РУСЕ

Вашата кратка визитка?

Роден през 1975 година в Русе. По образование икономист, работил съм в БТК ЕАД като счетоводител, контрольор, бюджет и планиране. След това имах малък частен бизнес, в момента се занимавам със счетоводство и финанси.

Вие сте от новите лица, които виждаме в листата, кое ви накара да се кандидатирате и да се впуснете в политиката?

Аз съм в листата на БСП , защото пред нашето общество и държава има тежки проблеми, които трябва да се решат . Малкият и среден бизнес, който е гръбнакът на всяка една развита икономика е заплашен от унищожение поради монополизацията на пазара в България. Имаме един голям доставчик на горива, три големи телекома, няколко големи вериги за търговия с хранителни стоки и така във всеки един отрасъл на икономиката. За да имаме работещ пазар трябва да имаме ефективна конкуренция, а в Закона за конкуренцията дори не е регламентиран праг за господстващо положение. В практиката на Комисията за защита на конкуренцията е за господстващо положение да се приема пазарен дял от над 40 процента за едно предприятие.  Това води до монополизация . За да има ефективна конкуренция трябва поне десет петнадесет предприятия да се състезават на един пазар, което означава, че за господстващо положение трябва да се приеме праг от 8-10 % пазарен дял. Това ще доведе до демонополизация на икономиката , до по-висок растеж, до по-високи доходи , до повече приходи в бюджета, а от там до възможност и за по-високи пенсии , повече пари за образование и култура, повече пари за здравеопазване и за всичко останало, от което имаме нужда като общество.

Това ли са законовите промени, за които ще работите?

За да е устойчива една такава реформа трябва да имаме работещ съд и прокуратура. Съдебната реформа е другото голямо нещо, което трябва да се случи в България. Основният проблем в съдебната система , в момента, е че на практика политиците назначават и съдиите и прокурорите. За да се прекрати с политическата зависимост на съдебната система трябва да отпаднат абсолютно всякакви политически квоти при назначенията във Висшия съдебен съвет. Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет да бъде избирана от общото събрание на съдиите, а прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да  бъде избирана от общото събрание на прокурорите. Общото събрание на прокурорите да избира главен прокурор, а общото събрание на съдиите да избира председател на Върховния касационен и Върховния административен съд . И за да не се получи така че съдебната система да стане неконтролируема и затворена в себе си Инспекторатът на Висшия съдебен съвет да бъде назначаван с две трети квалифицирано мнозинство от парламента. Това ще доведе до една независима професионална и работеща съдебна система, която е сърцевината на всяка държавност.

Защо русенци да ви подкрепят?

Бих ги призовавал ги да гласуват за БСП , защото БСП е на 130 години, БСП е част от държавността и институционалността в България, БСП е и единствената автентична партия в България.

http://www.radioruse.com/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D1%82%D1%83%D0%B4%D0%B8%D0%BE-%D0%BE%D1%82-30-06-2021-%D0%B3/?fbclid=IwAR2B7BFB6EMkiILn8JAepDRdit4YWvV6SNd1aQjMfaaJVFhDBUzkHa5AQJQ

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter