Биляна Кирова:“Време е за справедливо управление“

Г-це Кирова, какво ви мотивира да се включите в тази предизборна кампания?

Всъщност от дете ме интересуват процесите, които движат живота на хората. Първо започнах с ученическия съвет, като желанието ми беше да помагам на съучениците си, после продължих в студентския съвет в университета, защото виждах с колко много проблеми се сблъскваме. Естественото продължение беше политиката, като вече малко повече от година съм общински съветник. Мисля, че е време да премина на следващото ниво, защото виждам с колко проблеми се сблъскват русенци, но не всички могат да бъдат решени от трибуната на общинския съвет. Затова реших да се кандидатирам и да не предам доверието на моите съпартийци.

Вие сте един от активните нови общински съветници, но все пак за хората, които не следят пряко работата на общинския съвет и не ви познават коя е Биляна Кирова?

Биляна Кирова е юрист, на 28 години. Завърших право в Русенския университет. Още от трети курс работя в сферата на правото, винаги съм била ангажирана с много неща. Като общински съветник съм в Комисията по култура и религиозни въпроси и Комисията по законност, обществен ред и сигурност. По мое предложение бе създадена Комисия за взаимодействие с гражданското общество, която по решение на Общинския съвет аз оглавявам и ми се иска работата й да е ефективна за хората. Иначе в момента съм и преподавател в Русенския университет, преподавам предимно в Юридическия факултет различни правни дисциплини и това ми носи огромно удоволствие.

А защо БСП?

Това е партията, която отговаря на моите лични виждания как трябва да се развива света около нас, какво трябва да се прави в полза на хората и виждам тук един съмишленик в идеите, в ценностите, във вярванията, за това как трябва да изглежда нашия общ свят.

Вие казахте, че големите проблеми на Русе не могат да се решат в Общинския съвет, те се решават на национално ниво. Кои са те и как ще ги решавате като партия?

Най-големият проблем за Русе е чистотата на въздуха, той не е от сега, не е от вчера, хората са изключително чувствителни на тази тема и то с право. Няма нужда да говорим че промените в страната ни са започнали именно заради чистотата на въздуха в Русе и протестите в града. Но ми се струва, че на местно ниво възможностите на кмета, на общинския съвет са доста ограничени за реакция в тази сфера. Все пак това е държавна политика и проблемите на чистотата на въздуха на която и да е община не могат да бъдат решени по друг начин освен с държавната политика. Тя определя законите в страната, тя определя кои ще са институциите, които отговарят за чистотата и какви ще са техните функции. И според мен там е разковничето за решаването на проблема, защото в момента институциите в града са безсилни пред едни предприятия, които е ясно че замърсяват, но въпреки това законът не е гарантирал работата на институциите така, че те да доказват по несъмнен начин замърсяванията и да може това да издържи в съда, а после да настъпят последици за даденото предприятие-замърсител.

Вашият съпартиец Любомир Владимиров предлага за решаването на този въпрос повече правомощия за министъра на околната срада и водите, който да може да налага санкции и да затваря такива производства. От друга страна пък Дауд Ибрям от ДПС предлага повече правомощия за кмета, който да може да издава разрешителни и да контролира производства. Кое чисто юридически според вас е по-правилно, ако се абстрахираме, че единият е ваш съпартиец?

Честно казано, за мен трябва да се гледа коя институция има по-големия капацитет от гледна точка на експерти и специалисти, които да могат да вземат правилните и адекватни решения в тази посока. Според мен въпросът трябва да стои много повече на експертно ниво и ако си отговорим на експертно ниво вече ще можем да решим в каква посока трябва да тръгне промяната в законодателството, ако такава е необходима. Но при всички положения за мен трябва да има ревизия на законодателството в сферата на чистотата на въздуха и на околната среда и да се види от експерти в различни области, защото чистотата на въздуха и проблемите в едно предприятие не са само в прерогативите на РИОСВ. Напротив, тук имаме участие на РЗИ, на Инспекцията по труда, с оглед на здравословните и безопасни условия на труд. Защото в тези предприятия работят хора и те не по-малко страдат от останалите граждани.

С две думи-министерството има много по-голям капацитет да следи и налага закона?

При всички положения Министерството има достатъчно голям капацитет, стига да са му образно казано “развързани ръцете”, наистина да може да влияе. Защото в момента ми се струва, че законът е написан хубаво, но доколко приложимо, ще оставим на гражданите да преценят.  

Едно подобряване на въздуха пък може да означава спиране или намаляване на производства.

Не мога да се съглася, че задължително ще доведе до това. Да, вазможно е, ако предприятията не изпълняват дадените предписания и не спазват нормите. Но доколкото ги спазват няма да има проблем.

Какви са другите проблеми на Русе?

По отношение другите проблеми на русенци с не по-малко значение е таксата за Дунав мост.

Русенци искат тя да остава в Русе.

Абсолютно логично е. Държавата на годишна база между 23 и 26 млн. лв. получава само от таксата на Дунав мост при Русе. Част от парите да остават за града, това ще означава по-добра инфраструктура както за гражданите, така и за гостите. В момента Общината е принудена да чисти след огромните опашки от тирове. Хората масово се оплакват, защото след тях остава мизерия, която трябва да чистим с парите от нашите данъци, руши се и инфраструктурата и ако имаме достатъчно средства русенци ще живеят по-добре.

Това не е много социално, защото знаем, че има много градове, които се нуждаят от средства, пък си нямат Дунав мост. По тази логика и други общини могат да поискат данъците, които събират да си остават при тях.

Тук повдигате въпроса за децентрализацията, за която се говори все повече и май предимно в изборно време. Според мен в общините трябва да остава по-голям ресурс, за да оперират те по-свободно. Друго е един кмет да има свободата да определя политиката, която води и от финансова гледна точка. Знаете, че бюджетът на Общината не се формира само от собствените приходи, но и от делегираните бюджети от различните министерства по различни пера. Ако финансовата самостоятелност на една община е по-голяма, то тя ще може сама да определя посоката, в която да се развива.

Това е добре, ако живееш в Община Русе. А ако живееш в Община Две могили?

Община Две могили също ще има финансов ресурс, който ще може да използва, за да развива ресурса си. Но е вярно, че този въпрос е малко щекотлив. Безспорно това трябва да е работа на експерти, които разбират от тази материя, аз не се наемам да давам мнение по този въпрос.

От тази седмица вече нямате възможност за срещи с големи групи хора, но до края на миналата имахте. Какво ви казват хората-притесняват ли се, ще излязат ли да гласуват, какви са им проблемите?

Срещам различни мнения за това, дали ще гласуват. Иска ми се да вярвам, че ще излязат. Предприетите мерки са с цел да се предотврати струпването на хора и ако се спазват мерките, мисля че няма да има проблем за хората. Но в крайна сметка ние трябва да бъдем отговорни не само в изборния ден, а и когато пазаруваме в магазина, аптеката, или се срещаме с приятели. Така че отговорното отношение трябва да е част от нашето ежедневие всеки ден.

Казахме за децентрализацията, но доколко е необходима тя? Като общински съветник къде виждате проблемите, ако управлението на страната е от една партия, а управлението на града от друга, както е в момента в Русе?

До момента работата на кмета Пенчо Милков показва, че разликата не оказва такова голямо значение. Според мен е заслуга на местното самоупрваление развитието на града, печелят се проекти по различни програми. Вярно, че в момента сме между два програмни периода на ЕС и е нормално да има затишие, но мисля че работата върви добре. Мисля, че партийната оцветеност на едните или на другите не оказва и не би трябвало да оказва влияние, когато става дума за работата за хората.

Давате ли обещания?

Стига да съм сигурна, че мога да ги изпълня и няма да останат във въздуха.

Давали ли сте сега обещания на хората?

Откакто съм общински съветник много приемни съм правила, срещала съм се и неформално с хората. Това, което съм обещавала е да потърся решение на техните проблеми. Винаги правя това, което ми е по силите, някъде успявам, някъде не, но това е в реда на нещата. Старая се да докарвам работата си докрай и когато някой се обърне към мен с въпрос или проблем, този въпрос да намери разрешение по възможно най-бързия начин.

Какво бихте обещала като кандидат-депутат?

Бих обещала това, което в момента съм приела като своя мисия в общинския съвет. Като юрист за мен правото не е само специалност в университета и начин да си изкарвам прехраната, за мен то е призвание и за мен това е пътят, по който съм избрала да вървя в своето професионално развитие. Мога да обещая, че ще продължа да търся решение на проблемите на хората, а по-конкретно ще се опитвам в работа си да не допускам изработването на недоизпипани правни тектове. За мен това е много важно, качественият закон е изключително важно нещо, защото лошото законодателство влече след себе си много неблагоприятни последици и те много често засягат големи групи хора. Това ще бъде моята мисия и в Народното събрание.

Надявам се, че наистина ще е така. Успех на 4 април.

Благодаря. Ние от БСП предлагаме конкретни мерки в нашата програма именно в борбата с този проблем. И ще работим активно в тази насока.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

https://dnews.bg/bilana-kirova-vreme-e-za-spravedlivo-upravlenie.html?fbclid=IwAR2pDgVp7hq81vx3mDPCXf6y0VyYlmRpv6CFBdxqGoYO9FC36kk17MGWJ0A#parent=section

Сподели:Share on Facebook
Facebook
0Tweet about this on Twitter
Twitter